verjaardagstaart

Verjaardagstaart met cijfers van Robèrt van Beckhoven

Wilt u een taart bakken voor een verjaardag, bak dan eens een verjaardagstaart met de getallen van de leeftijd van de jarige. Robèrt van Beckhoven heeft er een recept van voor u. Met een boterdeeg.

Ingrediënten:

Voor het boterdeeg:

  • 150 gram boter
  • 125 gram basterdsuiker
  • 17 gram ei
  • 4 gram citroenrasp
  • mespunt zout
  • 230 gram patentbloem
  • 8 gram bakpoeder
  • 1 gram koolzuurpoeder

Amandelspijs:

  • 150 gram amandelen
  • 150 gram kristalsuiker
  • 50 gram ei

Voor de banketbakkersroom:

  • 140 gram melk
  • 14 gram suiker
  • 14 gram custardpoeder
  • 1/3 vanillestokje

Extra nodig:

  • Fruit naar keuze, om de taart mee te decoreren
  • Plasticfolie

Bereidingswijze:

Van het boterdeeg:

Meng de boter, de basterdsuiker, het ei, de citroenrasp en het zout in de keukenmachine tot een homogene massa. Zeef het bakpoeder, het koolzuurpoeder en de patentbloem, voeg toe aan de ingrediënten in de keukenmachine en meng kort tot een homogeen deeg.

Van de amandelspijs:

Vermaal de amandelen met de suiker tot een kleverige massa. Voeg (een deel van) het ei toe en meng nogmaals goed. Voeg eventueel ook de rest van het ei nog toe, tot u vindt dat de spijs de juiste dikte heeft.

Van de banketbakkersroom:

Maak een papje van de suiker, het custardpoeder en een scheut melk. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Breng de resterende melk aan de kook met het vanillemerg en het vanillestokje. Neem de pan van het vuur en voeg een kleine hoeveelheid warme melk toe aan het custardpapje. Roer goed door en voeg al roerende de rest van de melk toe. Giet alles terug in de pan, plaats de pan weer op het vuur en laat de room al roerende een paar minuten goed doorkoken. Laat afkoelen. Dek af met plasticfolie om velvorming te voorkomen.

Verjaardagstaart bakken en decoreren: 

Rol het boterdeeg uit tot ca. 8-10 mm dik en vorm er de gewenste cijfers van de leeftijd mee. Slap de amandelspijs af met de banketbakkersroom en breng een laag van deze amandelvulling aan op het deeg. Bak het deeg met de amandelvulling circa 12 minuten op 210 graden. Laat afkoelen. Decoreer vervolgens met lekker veel fruit.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto: Shutterstock, ter illustratie)

Geef een reactie