Veluwse eendenborst
Publicatiedatum: 4 september 2013
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 4 eendenborsten
- 200 gram peultjes
- 400 gram aardappels
- 50 gram boter
- 50 cl room
- peper en zout
- 1 bos (zakje) rucola
- 2 dl jus (bij voorkeur echte)
- 200 gram wortel
- 2 dl rode wijn
- 1 eetlepel tomatenpuree
Bereiding:
Snijd de eendenborsten aan de vetzijde in een mooi ruitpatroon in tot aan het vlees.
Bak ze aan de vetzijde krokant zonder boter te gebruiken. Draai vervolgens de eendenborsten om en bak de andere kant in twee minuten bruin.
Haal de eendenborsten uit de pan en verpak ze in aluminiumfolie. Op deze manier blijven ze warm, garen ze nog goed door en blijven ze rosé van binnen.
Maak de peultjes en de wortels schoon. Snijd de wortel zo klein dat ze samen met de peultjes in 3 minuten geblancheerd kunnen worden. Na drie minuten afgieten en meteen met wat boter en peper en zout mengen.
Maak de jus of verwarm de jus. Voeg de rode wijn en tomatenpuree toe.
Kook de geschilde aardappels gaar. Giet ze af en maak er met de boter, de gesneden rucola en de room een lekkere puree van.
Snijd de eendenborst in mooie plakjes. Leg ze op de groentes en de puree en giet er wat jus over
(Bron: Eric van Veluwen)