Vegan roast van Emma Bauling
Publicatiedatum: 28 februari 2018
Emma kennen we nog uit Heel Holland Bakt. Ze deed mee in 2016. Sindsdien is er veel veranderd. Emma bakt af en toe zeker nog een taartje, maar heeft haar levensstijl aangepast en eet nu veganistisch. Ze maakt een Engelse klassieker, de Sunday Roast, maar dan veganistisch, dus vrij van dierlijke producten.
Ingrediënten (voor 4 personen):
Voor de roast:
- 500 gram vastkokende aardappelen (Oppedoezer of Rozeval)
- 300 gram zoete aardappel
- 300 gram pastinaak of wortel
- 300 gram groene asperges
- 2 rode puntpaprika’s
- 1 tros cherrytomaatjes
- 3 tenen knoflook
Voor de seitan steak:
- 150 gram tarwegluten
- 100 gram oesterzwammen
- 50 gram edelgistvlokken (te verkrijgen bij natuurwinkels)
- 2 theelepel paprikapoeder
- 2 theelepel uienpoeder
- peper en zout naar smaak
- 150 gram uitgelekte bonen uit blik (zoals cannelinibonen, kidneybonen, bruine bonen of kikkererwten)
- 50 milliliter groentebouillon
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel sojasaus of ketjap
- 2 tenen knoflook
- 1 paddenstoelenbouillonblokje
Voor de bouillon:
- 4 liter paddenstoelen of groentebouillon
- 3 laurierblaadjes
- 3 tenen knoflook
- 1 ui
- 100 milliliter sojasaus of ketjap
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden
Schil de aardappelen, de pastinaak en de zoete aardappel. Was de groene asperges en de paprika.
Kook de aardappelen beetgaar, laat ze uitlekken in een vergiet. Snijd de aardappelen door de helft of in kwartjes afhankelijk van hoe groot ze zijn. Doe de aardappelen terug in de pan met de deksel erop en schud ze hard door elkaar. Ze moeten iets verkruimelen voor extra knapperigheid. Snijd ondertussen de zoete aardappelen, de pastinaak en de paprika in lange dikke repen.
Zet een grote pan met bouillon op het vuur en voeg hier de tenen knoflook, een grof gesneden ui, de laurierblaadjes, de wijn en sojasaus aan toe.
Leg de aardappelen, de pastinaak, de zoete aardappel, het takje tijm en de tenen knoflook op een grote bakplaat. Besprenkel het geheel met olijfolie. Laat circa 40 minuten bakken. Haal de plaat uit de oven en breng de groenten op smaak met peper, zout en eventueel wat knoflookpoeder. Leg nu de asperges en de paprika bij de rest van de groenten en laat nog eens 10 minuten bakken.
Van de seitan steak:
Doe 150 gram tarwegluten in een grote mengkom.
Snijd de paddenstoelen in kleine stukjes en voeg toe samen met de overige droge kruiden en specerijen. Wees zo vrij om zelf te experimenteren met de kruiden zoals u dat ook met vlees zou doen. Met Seitan kunt u echt alle kanten op, dus voeg vooral toe wat u lekker vindt!
Meng in een andere kom de overige ‘natte’ ingrediënten plus de tenen knoflook met elkaar. Pureer het mengsel tot een glad geheel en voeg toe aan de seitanmix.
Meng alles door elkaar. Voeg zo nodig meer vocht toe wanneer het deeg te droog is of meer tarwegluten indien te vochtig. Kneed het deeg ongeveer 5 minuten door. Het deeg moet soepel aanvoelen. Kneed het in de gewenste vorm. U kunt kiezen om er een groot stuk van te maken zoals traditie is bij een roast, maar u zou er bijvoorbeeld ook kleine ballen van kunnen draaien.
Leg het deeg in de kokende bouillon en laat gedurende 30 minuten doorgaren. Wanneer het deeg gaar is, haal het dan voorzichtig uit de pan. Laat het iets afkoelen. Bewaar de ingedikte bouillon als saus voor over de roast.
Verhit in een koekenpan een scheut olijfolie. Bak de Seitan aan alle kanten zodat er een mooie krokante korst opkomt. Voeg voor extra smaak nog wat sojasaus en wijn toe tijdens het bakken.
Nog tijd over? Doe de seitan roast nog even lekker in de oven voor extra kanpperigheid!
Dien op met de geroosterde groenten en eet smakelijk!