Naar cookieinstellingen
Koekjes op een bakplaat die de oven in gaat.

Veelgemaakte fouten bij het bakken van koekjes

Eigen gemaakte koekjes zijn toch wel de lekkerste. Maar dan moeten ze wel goed lukken. Ondanks dat het simpel lijkt om koekjes te bakken, kan het toch nog misgaan. We zetten veelgemaakte fouten op een rij, zodat ze de volgende keer perfect worden.

Volg het recept nauwkeurig

Een beetje bloem, een scheut water. Nee, zo werkt het helaas niet bij bakken. Volg nauwkeurig het recept, qua ingrediënten en ook wat betreft hoeveelheden. Deze zijn heel bewust gekozen, want iets minder suiker of juist wat meer bakpoeder kan een heel andere uitkomst geven.

Kies de juiste ingrediënten

Veel koekjes hebben boter nodig. Maar welke soort boter gebruikt u? Er zitten veel verschillen in roomboter, margarine of plantaardige boter. Ook dit kan ervoor zorgen dat het koekje mislukt. Margarine zorgt voor een andere structuur, omdat het in verhouding meer water bevat dan roomboter. Roomboter is het beste om te gebruiken, want dit geeft een mooie goudbruine kleur, geeft de karakteristieke (volle)smaak en werkt simpelweg het beste.

Ook suiker is er in diverse soorten en maten. Zo heeft basterdsuiker meer vocht, dit resulteert in een zachter koekje. Terwijl harde suiker, zoals kristalsuiker, juist een knapperig exemplaar maakt.

Minder suiker willen toevoegen

In koekjes zit nou eenmaal veel suiker. Dat is ook wat ze zo lekker maken. Wilt u minder suiker gebruiken dan in het recept staat? Maak het recept dan niet en kies iets anders uit. Want, zoals we al beschreven, iets veranderen geeft een ander resultaat. Minder suiker zorgt ervoor dat koekjes melig worden en een andere structuur krijgen. En dat willen we natuurlijk niet. Op zoek naar gezondere varianten? Heel Holland Bakt heeft 3 recepten op een rij gezet.

Alles in 1 keer samenvoegen

Stopt u alle ingrediënten tegelijk in de mengkom om vervolgens alles ook tegelijk te mixen? Dan kunnen de koekjes een andere structuur krijgen dan gedacht. Het belangrijkste is om eerst de boter en suiker met elkaar te mengen. Dit zorgt ervoor dat het een luchtig beslag wordt. Voeg daarna pas de overige ingrediënten toe. De bloem wordt vaak pas als laatste toegevoegd.

Een cake bakken klinkt simpel, maar is stiekem toch best lastig.
Lees ook: Veelgemaakte fouten bij het bakken van een cake

Kneed het geheel niet te lang

Waar brood lang gekneed moet worden, om tot een goed resultaat te komen, werkt dat bij koekjes juist niet. Stop met kneden zodra er een samenhangend deeg is ontstaan. Gaat u wel langer door bij koekjesdeeg? Dan worden ze juist taai.

Laat het deeg rusten voordat het de oven in gaat

Bent u ongeduldig, snijdt u het deeg meteen in stukjes en bakt u de koekjes gelijk af? Ook dit geeft niet het beste resultaat. Het rusten in de koelkast zorgt ervoor dat de boter weer uithard. Hierdoor lopen de koekjes in de oven minder hard uit. Daarnaast zorgt het voor een knapperiger deeg, wat voor betere koekjes zorgt. Koel minstens 30 minuten, maar hoe langer hoe beter. Kneed het deeg daarna even kort door met de hand. Doe dit niet te lang, want dan wordt het deeg juist weer te warm.

Koekjes weer rond krijgen

Zijn de koekjes tijdens het bakken toch uitgelopen en wilt u mooie, ronde koeken serveren? Dan is er gelukkig nog een handigheidje. Pak een ronde vorm, zoals een glas of schaaltje, wat iets groter is dan het koekje. Zet het eroverheen en maak draaiende bewegingen. Doe dit als ze nog warm zijn.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Leg ook niet te veel koekjes, en vooral niet te dicht naast elkaar, op de bakplaat, omdat ze altijd wat uitlopen. Anders krijgt u 1 grote koek.

De afgebakken koekjes terug in de oven zetten

Heeft u de koekjes gebakken zoals aangegeven? Dan komen ze nog redelijk zacht uit de oven. De eerste gedachte is misschien om ze terug te zetten, maar doe dit niet. De koeken harden namelijk nog uit buiten de oven als ze afkoelen. Als het buitenste randje goudbruin is, dan zijn ze goed.

Recepten voor verschillende koekjes

Heeft u inmiddels zin gekregen om zelf koekjes te gaan maken? Gelukkig hebben we meerdere soorten (met recepten) op onze site staan.

Er zijn een hoop verschillende deegsoorten om koekjes mee te maken. Wilt u het verschil leren tussen een kookdeeg, roerdeeg, zetdeeg en wrijfdeeg? Bekijk dan het koekjescollege van Robèrt van Beckhoven!

(Bron: Heel Holland Bakt, Culy, Margiet. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.