Veelgemaakte fouten bij het bakken van koekjes
Publicatiedatum: 22 september 2023
Eigen gemaakte koekjes zijn toch wel de lekkerste. Maar dan moeten ze wel goed lukken. Ondanks dat het simpel lijkt om koekjes te bakken, kan het toch nog misgaan. We zetten veelgemaakte fouten op een rij, zodat ze de volgende keer perfect worden.
Volg het recept nauwkeurig
Een beetje bloem, een scheut water. Nee, zo werkt het helaas niet bij bakken. Volg nauwkeurig het recept, qua ingrediënten en ook wat betreft hoeveelheden. Deze zijn heel bewust gekozen, want iets minder suiker of juist wat meer bakpoeder kan een heel andere uitkomst geven.
Kies de juiste ingrediënten
Veel koekjes hebben boter nodig. Maar welke soort boter gebruikt u? Er zitten veel verschillen in roomboter, margarine of plantaardige boter. Ook dit kan ervoor zorgen dat het koekje mislukt. Margarine zorgt voor een andere structuur, omdat het in verhouding meer water bevat dan roomboter. Roomboter is het beste om te gebruiken, want dit geeft een mooie goudbruine kleur, geeft de karakteristieke (volle)smaak en werkt simpelweg het beste.
Ook suiker is er in diverse soorten en maten. Zo heeft basterdsuiker meer vocht, dit resulteert in een zachter koekje. Terwijl harde suiker, zoals kristalsuiker, juist een knapperig exemplaar maakt.
Minder suiker willen toevoegen
In koekjes zit nou eenmaal veel suiker. Dat is ook wat ze zo lekker maken. Wilt u minder suiker gebruiken dan in het recept staat? Maak het recept dan niet en kies iets anders uit. Want, zoals we al beschreven, iets veranderen geeft een ander resultaat. Minder suiker zorgt ervoor dat koekjes melig worden en een andere structuur krijgen. En dat willen we natuurlijk niet. Op zoek naar gezondere varianten? Heel Holland Bakt heeft 3 recepten op een rij gezet.
Alles in 1 keer samenvoegen
Stopt u alle ingrediënten tegelijk in de mengkom om vervolgens alles ook tegelijk te mixen? Dan kunnen de koekjes een andere structuur krijgen dan gedacht. Het belangrijkste is om eerst de boter en suiker met elkaar te mengen. Dit zorgt ervoor dat het een luchtig beslag wordt. Voeg daarna pas de overige ingrediënten toe. De bloem wordt vaak pas als laatste toegevoegd.
Kneed het geheel niet te lang
Waar brood lang gekneed moet worden, om tot een goed resultaat te komen, werkt dat bij koekjes juist niet. Stop met kneden zodra er een samenhangend deeg is ontstaan. Gaat u wel langer door bij koekjesdeeg? Dan worden ze juist taai.
Laat het deeg rusten voordat het de oven in gaat
Bent u ongeduldig, snijdt u het deeg meteen in stukjes en bakt u de koekjes gelijk af? Ook dit geeft niet het beste resultaat. Het rusten in de koelkast zorgt ervoor dat de boter weer uithard. Hierdoor lopen de koekjes in de oven minder hard uit. Daarnaast zorgt het voor een knapperiger deeg, wat voor betere koekjes zorgt. Koel minstens 30 minuten, maar hoe langer hoe beter. Kneed het deeg daarna even kort door met de hand. Doe dit niet te lang, want dan wordt het deeg juist weer te warm.
Koekjes weer rond krijgen
Zijn de koekjes tijdens het bakken toch uitgelopen en wilt u mooie, ronde koeken serveren? Dan is er gelukkig nog een handigheidje. Pak een ronde vorm, zoals een glas of schaaltje, wat iets groter is dan het koekje. Zet het eroverheen en maak draaiende bewegingen. Doe dit als ze nog warm zijn.
Leg ook niet te veel koekjes, en vooral niet te dicht naast elkaar, op de bakplaat, omdat ze altijd wat uitlopen. Anders krijgt u 1 grote koek.
De afgebakken koekjes terug in de oven zetten
Heeft u de koekjes gebakken zoals aangegeven? Dan komen ze nog redelijk zacht uit de oven. De eerste gedachte is misschien om ze terug te zetten, maar doe dit niet. De koeken harden namelijk nog uit buiten de oven als ze afkoelen. Als het buitenste randje goudbruin is, dan zijn ze goed.
Recepten voor verschillende koekjes
Heeft u inmiddels zin gekregen om zelf koekjes te gaan maken? Gelukkig hebben we meerdere soorten (met recepten) op onze site staan.
Er zijn een hoop verschillende deegsoorten om koekjes mee te maken. Wilt u het verschil leren tussen een kookdeeg, roerdeeg, zetdeeg en wrijfdeeg? Bekijk dan het koekjescollege van Robèrt van Beckhoven!
(Bron: Heel Holland Bakt, Culy, Margiet. Foto: Shutterstock)