Naar cookieinstellingen
Varkensschnitzel

Varkensschnitzel van Gertjan Kiers

Volgens Gertjan Kiers is dit de ultieme schnitzel. Vroeger kocht men een stuk bovenbil of platte bil om zelf varkensschnitzels mee te maken. Veel mensen kopen tegenwoordig een kant en klare schnitzel, maar u kunt ook prima zelf een schnitzel maken. Dat is veel lekkerder!

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 800 gram bovenbil
  • 3 eidooiers, losgeklopt
  • 100 gram bloem
  • 200 gram panko of paneermeel
  • ongeveer 200 g reuzel (zie tips)
  • ongeveer 100 g geklaarde boter (zie tips)
  • zwarte peper en zeezout

Bereidingswijze:

Snijd de bovenbil in 4 gelijke plakken. Houd hierbij rekening dat je met de draad (vezel) mee zodat de lange vezels intact blijven. Het vlees moet namelijk nog platgeslagen worden. Heeft het een korte vezel, dan is de kans groot dat je het vlees in gruzelementen hamert. Juist de lange vezel zorgt ervoor dat je er een mooi dun lapje varkensvlees van kunt maken zonder dat de gaten erin vallen.

Leg elke plak tussen 2 stukken (slagers)folie en sla ze met de onderkant van een steelpan plat. Houd een dikte van ongeveer een halve centimeter aan.

Verwijder de bovenste laag folie en bestrooi het vlees met zwarte peper en zeezout. Aan één kant is voldoende omdat de schnitzel zo dun is. Doe de eidooiers, bloem en panko of paneermeel op drie afzonderlijke diepe borden.

Haal de schnitzels met beide kanten door de bloem en klop de overtollige bloem eraf. Haal vervolgens met beide kanten door de losgeklopte eidooiers en tot slot door de panko of het paneermeel.

Verwarm de helft van de reuzel en de helft van de geklaarde boter in een grote koekenpan. Verwarm de resterende reuzel en geklaarde boter in een tweede koekenpan. De benodigde hoeveelheid is afhankelijk van de afmeting van je pannen, de schnitzels moeten in het vet kunnen drijven zodat ze niet aan de bodem vastplakken.

Leg in elke pan 2 schnitzels en beweeg de pannen constant heen en weer. Bak ongeveer 1 minuut per kant. De schnitzels zijn klaar als de korst souffleert.

Tips:

  • Reuzel (niervet van het varken) bevat ontzettend veel smaak. Je kunt het kopen bij een goede slager of online maar je kunt het ook zelf maken. Verwarm hiervoor de oven voor op 90 °C. Leg het vet in een geperforeerde (ovenbestendige) bak of op een roostertje en zet of leg deze op het ovenrooster. Zet er een braadslee onder en laat, afhankelijk van de hoeveelheid en dikte van het vet, in 3 tot 4 uur smelten. Schenk door een fijne zeef en doe in een pot of bakje. Laat stollen en sluit goed af. Je kunt er makkelijk een flinke voorraad van maken, want op een koele plek is het maandenlang houdbaar.
  • Geklaarde boter verbrandt minder snel dan gewone boter, doordat het geen eiwitten meer bevat. Je kunt (room)boter heel eenvoudig klaren door het in een pannetje op laag vuur te verwarmen. Als de boter is gesmolten, komen de eiwitten in de vorm van witte vlokken bovendrijven. Deze schep je uit de pan. Schenk het achtergebleven vet vervolgens voorzichtig in een schone pot zodat eventueel bezinksel in de pan achterblijft. Gebruik direct of laat afkoelen en bewaar in de koelkast.

Geef een reactie

Reactie

    dreamerspeerke1966 says:

    lekker kan uw dit gerecht naar me mailen aub

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.