Naar cookieinstellingen

Varkenshaas sappig en rosé bakken, zo lukt het

Wanneer varkenshaas goed wordt gebakken, is het resultaat rosé en sappig. Dat is echter niet zo vanzelfsprekend. Doordat het stukje vlees verschillend van dikte is en het snel uitdroogt, is het lastig om het op de juiste manier te garen. Met deze tips vergroot u de kans op succes. 

Op temperatuur laten komen

U krijgt een beter resultaat wanneer u de varkenshaas tijdig uit de koelkast haalt. Hierdoor warmt het vlees licht op en dat bakt beter dan wanneer het nog erg koud is. Een half uur is hiervoor voldoende.

Kruiden

Een varkenshaasje heeft van zichzelf al veel smaak, maar u kunt het verder op smaak brengen met wat peper en zout. Met kruiden kunt u de smaak nog meer verdiepen. Hiervoor geschikt zijn onder andere tijm, oregano of rozemarijn, maar u kunt natuurlijk ook andere kruiden naar smaak gebruiken. Of bijvoorbeeld teentjes knoflook aan de boter waarin u het braadt toevoegen.

Zorg voor gelijkmatige dikte

Een varkenshaas heeft een dikke en een dunnere kant. Hierdoor gaart het niet gelijkmatig tijdens het bakken en is het dunne stukje sneller gaar. Dit kunt u voorkomen door het vlees voor het braden naar binnen te vouwen. Door er een prikker doorheen te steken of rolladetouw te gebruiken, blijft dit beter zitten.

varkenshaas

Laat de pan goed heet worden

Gebruik een ruime hoeveelheid boter en laat de pan goed heet worden. Door genoeg boter te gebruiken, verbrandt dit minder snel. Voeg de varkenshaas toe op het moment dat de belletjes verdwenen zijn. Tegenover 24 Kitchen geeft chef-kok Bart Bootsma het advies om zonnebloemolie te gebruiken. De baktijd is afhankelijk van de grootte en dikte van de haas, maar als voorbeeld kunt u de volgende tijden gebruiken: bak het vlees om-en-om in zo’n 1,5 minuten goudbruin aan. Verlaag de temperatuur dan naar middelhoog en voeg extra boter toe. Door de varkenshaas nu minstens 5 minuten lang te bedruipen, door het met een lepel met het vet te begieten, warmt het vlees goed gelijkmatig op. Hij is perfect gaat bij een kerntemperatuur van 63 á 64 graden. Dit kunt u eventueel met een kernthermometer meten. Een dikker stukje haas heeft al snel 12 minuten baktijd nodig.

Gebruik een tang

Door in de varkenshaas te prikken, kan het vlees sneller droog worden. Gebruik daarom een tang, zodat er geen vleessappen verloren gaan.

Rusten

Haal de varkenshaas na het bakken uit de pan en laat hem nog zo’n 5 á 10 minuten rusten voor u hem aansnijdt of serveert. Dit zorgt ervoor dat er tijdens het snijden minder vocht verloren gaat. Om het vlees warm te houden, kunt u het op een voorverwarmd bord leggen en afdekken met aluminiumfolie. Gebruik hiervoor de matte kant van de folie en de glanzende kant aan de buitenkant. In een eerder artikel vertellen we waarom. Vervolgens kunt u het stuk vlees in schuine plakjes snijden.

Levert rosé varkensvlees risico voor de gezondheid op?

Over het algemeen is het advies om varkensvlees door en door te verhitten, aangezien er anders een risico is om ziek te worden van de bacteriën die het vaak bevat. In het geval het varkensvlees uit 1 stuk bestaat, zoals bij varkenshaas het geval is, zitten eventuele bacteriën alleen aan de buitenkant. Deze worden gedood wanneer u het vlees aanbakt in de pan. Dit is naast varkenshaas ook het geval bij onder andere biefstuk en rosbief. Ondanks dat het risico klein is, is het ook bij dit soort vlees echter het veiligste om het toch te doorbakken. Zeker bij risicogroepen als kinderen, ouderen, mensen met een verminderde weerstand en zwangere vrouwen.

vlees doorbakken
Lees ook: Welk vlees mag u rosé laten en welk vlees moet u goed doorbakken?

(Bron: 24Kitchen, vleesbereiden.nl, ah.nl, nu.nl, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.