Naar cookieinstellingen
spanakopita

Van wie is spanakopita? Burenruzies over eten

Eten bereiden en ervan genieten heeft in veel culturen niet alleen een praktische functie (het verkrijgen van energie), maar vooral ook een sociale, emotionele en maatschappelijke. Eten is verbonden met herinneringen, sentiment, samenzijn, trots. Niet voor niets zijn ze dan ook nog steeds in het Midden-Oosten aan het bakkeleien over waar hummus, de bekende kikkererwtenspread, vandaan komt en is er nog steeds een vete tussen de Grieken en Turken over wie de stroperige, zoete baklava (noten-honinggebak) heeft bedacht.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van vele klassieke gerechten waar burenruzies over zijn ontstaan. En eerlijk gezegd kan Emina Zorlak hier enorm van genieten. Niet omdat ze houdt van gekibbel, maar omdat ze zo blij is om te zien dat er overal ter wereld mensen zijn die net zoveel passie voelen voor eten als zij. “Ik kan mij helemaal verliezen in de geschiedenis en het ontstaan van gerechten en heb uren, maanden, jaren aan culinaire research achter de rug. En wat ik dan toch het meest bevredigende vind: uitvogelen hoe een klassieker “werkt” en er vervolgens een eigen (naar mijn mening betere) draai aan geven.”

Is spanakopita Grieks of Turks?

Zoals bij deze spanakopita, een Griekse spinazietaart. En ook hier ga je weer… in de Balkan wordt het zeljanica of pita sa zeljem genoemd en in Turkije zijn er zelfs meerdere versies van, zoals de ispanakli börek (opgerold in slangvorm) en de sigara böregi (opgerold als sigaar). In Griekenland werd het al 400 jaar geleden gegeten, maar het schijnt toch door de Turken te zijn bedacht en in Griekenland te zijn geïntroduceerd tijdens de Ottomaanse heerschappij tijdens de 16e eeuw. Niet gek dat ze het in de Balkan ook eten, want ook dat was in die tijd Ottomaans.

Filodeeg

Deze spinazietaart wordt met filodeeg gemaakt. Filodeeg werd al eeuwen geleden door de Arabieren gebruikt om zoete baksels mee te maken; waarschijnlijk hebben de Turken het via deze weg ook geïntroduceerd in Europa. Het wordt gemaakt van bloem en water en zo dun uitgerold dat u er een krantje doorheen kunt lezen. Wanneer u deze dunne laagjes deeg bestrijkt met olie of boter, op elkaar stapelt en bakt, krijgt u een vergelijkbaar effect als bij bladerdeeg, alleen dan nog krokanter. Tegenwoordig vindt u dit gewoon in de supermarkt in het vriesvak, maar let erop dat u het na het ontdooien wikkelt in een vochtige theedoek om uitdroging en scheuren te voorkomen.

Eigen twist aan klassieker

De klassieke spanakopita wordt gemaakt met spinazie, maar ik vind dat qua smaak te eenzijdig. Door de toevoeging van doperwten en chiliflakes, wordt de taart iets zoeter, minder wrang (spinazie kan soms wrang smaken vind ik) en krijgt het een stevigere vulling, omdat de erwten voor binding zorgen. Tegenover dat zoete mag wel een kick in de vorm van chiliflakes. Dan heeft u een goedgevulde groententaart; krokant, zoet, kruidig en met een kick. Heerlijk met een dot tzatziki erbij!

Recept Griekse spinazietaart met doperwten (2 personen):

  • 6 vellen filodeeg
  • 500 gram spinazie
  • 200 gram doperwten
  • 150 gram feta
  • 2 eieren
  • snuf chiliflakes
  • peper, zout
  • olijfolie

Extra nodig: bakblik van circa 20 x 20 cm

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de vellen filodeeg ontdooien en verpak ze vervolgens in een vochtige theedoek om uitdroging te voorkomen.

Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en bak de spinazie circa 5 minuten. Laat de spinazie uitlekken in een zeef en druk met een soeplepel al het vocht eruit.

Breng een pan water met een beetje zout aan de kook en kook de doperwten circa 4 minuten. Giet af en prak of stamp de doperwten in een grote kom tot grove puree. Verkruimel hier de feta over. Breek de eieren boven de kom en kluts de eieren met de feta en doperwten. Hak de spinazie grof en voeg toe aan de eieren. Voeg naar smaak chiliflakes toe en breng op smaak met peper en zout. Roer goed door.

Vet het bakblik in met olie. Bestrijk drie vellen filodeeg met olie en leg ze op elkaar. Leg deze vellen in het bakblik en laat het over de randen hangen. Schenk hier de spinazie-doperwtenvulling over. Vouw de randen filodeeg naar binnen over de vulling. Bestrijk de rest van de vellen filodeeg met olie en leg ze over de over; het mag er een beetje grillig uitzien. Bak de taart in circa 30 minuten goudbruin en gaar.

TIP: u kunt ook borrelhapjes maken van dit recept: bestrijk steeds één vel filodeeg met olie en lepel in een hoekje wat van de vulling. Vouw dit vervolgens zo om dat het een driehoekje wordt. Bak het circa 20 minuten in de oven of tot het goudbruin kleurt.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag.

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.