Van chips tot aan lippenbalsem: deze producten zijn (vaak) niet veganistisch
Publicatiedatum: 6 april 2025
We leven in een tijd waarin de vraag naar plantaardige alternatieven groter is dan ooit. Het lijkt alsof elk product tegenwoordig een veganistische variant heeft, van koekjes tot aan shampoo en make-up. Toch zijn er ook veel producten waarvan we vaak denken dat ze veganistisch zijn, terwijl dit niet het geval is. In dit artikel geven we een aantal voorbeelden.
Veganistisch gaat een stapje verder dan vegetarisch
Een vegetariër vermijdt voornamelijk het eten van vlees, vis en gevogelte. Een veganist doet daar nog een schepje bovenop en vermijdt ook alle producten die afkomstig zijn van dieren, zoals bijvoorbeeld eieren, melk en honing. Verder mogen er geen dierlijke hulpstoffen gebruikt zijn bij het productieproces en mag het product niet op dieren getest zijn. De focus ligt bij maaltijden daarom vaak vooral op groente, fruit, peulvruchten, noten en/of zaden.
Maar veganisme gaat over veel meer dan alleen dat wat er (niet) op uw bord ligt. Veganisten gebruiken bijvoorbeeld ook geen kleding en make-up die dierlijke ingrediënten bevatten of getest zijn op dieren. Dus geen leren schoenen of verzorgingsproducten met bijenwas.
Producten die niet veganistisch zijn, terwijl we dat vaak wel denken
Toch zijn er ook producten waarvan we soms denken dat ze veganistisch zijn, terwijl dit niet zo is. Dit komt doordat dierlijke producten vaak worden verwerkt in producten waar u het niet meteen van zou verwachten. Hieronder beschrijven we een paar voorbeelden:
Wijn en bier
Alcoholische dranken zijn vaak niet veganistisch. Veel bieren en wijnen worden namelijk gefilterd met behulp van gelatine, eiwit of vislijm: allemaal stoffen die afkomstig zijn van dieren. Dit proces wordt gebruikt om de helderheid van de drank te verbeteren. Wel zijn er tegenwoordig ook steeds meer merken die vegan-vriendelijk zijn en geen dierlijke producten in hun productieproces gebruiken.
Fruit- en frisdranken
Fabrikanten van fruit- en frisdranken proberen het liefst onder de suikertaks uit te komen. Dit is vaak mogelijk door een klein beetje zuivel toe te voegen aan een product, waardoor het niet meer veganistisch is.
Brood
Op vers brood hoeft volgens het Voedingscentrum wettelijk gezien geen overzicht van ingrediënten te staan. U kunt daarom dus niet zien wat er in het brood zit, terwijl er vaak wel een broodverbetermiddel aan wordt toegevoegd die van dierlijke oorsprong kan zijn. Aan de verkoper kunt u om meer informatie vragen. Anders kunt u als alternatief voorverpakt brood uit de supermarkt kopen. Hierop moet wel een ingrediëntenoverzicht staan. Daarnaast kunt u natuurlijk ook zelf brood bakken.
Kauwgom
U zou het misschien niet denken, maar ook kauwgom is vaak niet veganistisch. Geregeld wordt er namelijk gelatine of stearinezuur aan toegevoegd, producten die van dierlijke oorsprong zijn.
Witte suiker
Soms moet u als veganist uitkijken met witte suiker (afkomstig uit andere landen). Om van rietsuiker witte suiker te maken worden in bepaalde landen namelijk verkoolde runderbeenderen gebruikt. In Nederland is dit verboden. De Nederlandse witte suiker is dus wel veganistisch.
Chips
Hoewel de meeste chips op basis van aardappelen en olie misschien plantaardig lijken, kunnen ze verborgen ingrediënten bevatten zoals melkpoeder, kaaspoeder of runderbouillon. In dat geval dus niet veganistisch.
Snoepgoed
Veel snoep zoals marshmallows, gummibeertjes, maar ook pepermuntjes bevatten gelatine, wat wordt gemaakt van botten en huid van dieren. Roze koeken en rode M&M’s? Die krijgen hun kleur van geplette luizenlijfjes, dus ook geen veganistische optie.
Worcestershiresaus
Deze saus bevat ansjovis. Daarom is ook de populaire cocktail Bloody Mary niet veganistisch.
Cosmetica en huidverzorging
Veel schoonheidsproducten die we dagelijks gebruiken, van foundation tot aan bodylotion, bevatten dierlijke ingrediënten zoals kolenpek, bijenwas, keratine of lanoline. Een ander bekend product dat vaak als veganistisch wordt gezien is lippenbalsem, terwijl hier vaak bijenwas in zit.
Zo ontdekt u zelf of een product wel of niet veganistisch is
Allereerst zijn er een paar symbolen waar u op kunt letten. Het geel/groene V-Label is inmiddels een herkenbaar symbool op veel verpakkingen, waardoor consumenten direct zien of een product vegetarisch of vegan is. Ook ziet u tegenwoordig op steeds meer producten die veganistisch zijn het symbool van een zonnebloem uit de letter ‘V’. Dit logo verzekert u volgens de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) ook dat een product voldoet aan veganistische standaarden.
Als er geen vegan-symbool op het product staat, kunt u beste het etiket met de ingrediëntenlijst zorgvuldig bekijken. Zoek naar dierlijke producten zoals melk, eieren, honing, gelatine, bijenwas of bepaalde kleurstoffen (bijvoorbeeld carmine, dat uit cochenilleluis wordt gewonnen).
Goed om te weten: soms kunnen bepaalde ingrediënten die op het eerste gezicht niet dierlijk lijken, toch van dierlijke oorsprong zijn. Een voorbeeld hiervan is het E-nummer 120 (een kleurstof gemaakt van gemalen schildluizen) en het E-nummer 441 (gelatine).
Bij twijfel zijn er een aantal platforms waar u terecht kunt
Wanneer u twijfels heeft over bepaalde producten, zijn er verschillende verschillende handige apps en websites die u verder kunnen helpen. Zo kunt u bijvoorbeeld terecht bij VeganWiki of The Vegan Society (wel in het Engels) voor gedetailleerde informatie over ingrediënten en merkbeoordelingen.
(Bron: archief, Nederlandse Vereniging voor Veganisme, The Vegan Effect, Voedingscentrum, Libelle, AD. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Tegenwoordig is er zoveel keuze. Waarom zou je nog dierlijke producten willen! Het uitbuiten, mishandelen en vermoorden van onschuldige dieren is niet meer van deze tijd. Geloof niet al die kulverhalen die rondgaan. Je hebt geen kadavers nodig! Go Vegan
Toen ik 40 jaar geleden overstapte naar vegetarisch ging er een wereld aan voedselkennis voor mij open. dan leer je pas echt koken in pllaats van gemakkelijk vlees aardappel groente dag na dag. Er is niets zo afwisselend en dus gezond als vegetarisch, en liefst veganistisch koken. Dta laatste doe ik nu 15 jaar al moet ik eerlijk toegeven dat het opgeven van kaas en eieren me heel veel moeite kostte, koop een s een veganistisch kookboek, dan gaat er nog een wereld voor je open en worden er een hoop moorden mee voorkomen, want de vraag levert.