vakantie in eigen keuken

Vakantie in eigen keuken met exotische ingrediënten uit Nederland

De MAX!-vakantietour is afgesloten. Wekenlang hebben we buitenlandse gerechten gekookt en gegeten, maar nu is het dan echt tijd om huiswaarts te keren. En hoewel sommige mensen bij het inpakken voor vakantie hun eigen potjes pindakaas en pakjes hagelslag meenemen, zijn er ook steeds meer mensen die juist van hun vakantiebestemming de lekkerste producten weer mee terug nemen naar Nederland.

Vakantieherinneringen proeven

Volgens de Kamer van Koophandel komen er meer buitenlandse supermarkten bij en die schijnen steeds meer mensen aan te trekken die niet uit dat specifieke land komen. Kortom: echt authentieke buitenlandse producten worden steeds gewilder in Nederland. Want eenmaal terug in Nederland, willen mensen ook die smaken van het land en van hun vakantieherinnering proeven en geen namaak-merken willen die een vernederlandste smaak aanbieden.

Avontuurlijk in de keuken

Als er iets is wat ik iedereen aanraad en mensen echt aanspoor om te doen, is het wel avontuurlijk te zijn in de keuken. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen! Het is zo’n fijn gevoel van voor uzelf zorgen als u eens iets koopt en kookt wat u nog nooit eerder hebt klaargemaakt. U hoeft helemaal niet naar dure restaurants of extreme sporten te doen als u zo nu en dan uzelf trakteert op een zelfgemaakte okonomiyaki of francesinha. U prikkelt uw smaakpapillen en daagt uzelf er mentaal ook mee uit. Elke dag of op z’n minst een keer per week op vakantie in eigen keuken. En gelukkig kan dat nu dus steeds makkelijker in Nederland met de toename van buitenlandse supermarkten. Maar ja, dan staat u daar… wat moet u meenemen? Hierbij een klein overzichtje om u alvast op gang te helpen.

Aziatische toko’s

De Aziatische toko’s zijn al langer populair in Nederland en als u daar eenmaal naar binnen stapt, dan is het zowel een traktatie als een uitdaging voor de zintuigen; zoveel kleuren en onbekende producten uit onder andere Japan, China, Indonesië en India. Maar stap over die drempel en dompel uzelf onder, u zult er geen spijt van krijgen. Sowieso vindt u er ontzettend veel soorten rijst en (instant) noedels. Niets geks aan, maar wel erg leuk om af en toe te variëren met soorten. Ga eens langs de diepvriesvakken: daar vindt u heerlijke borrelhapjes, bijvoorbeeld dimsum of gyoza’s die heel makkelijk in de pan met een beetje olie of in een stoommand te bereiden zijn. En als u toch in een hapjes-bui bent: ze hebben schappen vol met snacks, van kroepoek tot gefrituurde tuinbonen. Echt leuk om eens iets anders te borrelen dan de bekende kaasblokjes. En dat geldt ook voor de drankjes: van lokale biertjes tot drankjes van mango, papaya en kokos. Trakteer uzelf eens!

Zinnenprikkelend

En als u echt de keuken in wilt duiken, dan zijn er tal van zinnenprikkelende producten: pasta’s voor curry’s, verschillende soorten sojasauzen, pittige sauzen, smaakmakers op basis van garnalen, pindasauzen en het leuke is: ze zijn er ook in grootverpakking en vele malen goedkoper dan in de reguliere supermarkten. En wat dacht u van exotische, tropische soorten groente en fruit? Bakbanaan, cassave, paksoi, kokosnoten, maar waar ik zelf vooral voor naar de toko ga zijn de oneindige schappen vol met kruiden en specerijen. Limoenblad, serehstengel, laos, verschillende soorten pepers, ga zo maar door.

Ze hebben er alles voor een zelfgemaakte curry en als u een paar van die specerijen in huis hebt, kunt u elke week wel iets anders uit de pan toveren. Daarnaast hebben ze voor de durfal ook octopus, rauwe kalfsmaag of pekingeend. En om de maaltijd af te sluiten zijn er ook nog een schappen vol met verschillende soorten thee en (pandan)cake. En als u denkt: waar moet ik dat allemaal in koken of serveren? Geen paniek! Vaak hebben de toko’s, hoe klein ook, een hoekje met stoommanden, rijstkokers, woks en serviezen.

Oost-Europese supermarkten

Omdat er de laatste jaren steeds meer Polen in Nederland zijn komen wonen, is het aantal Oost-Europese supermarkten ook gestegen. Deze verkopen vaak Russische en Poolse producten, maar ook producten uit de Balkanlanden, zoals Kroatië, Servië en Bosnië. Gevoelsmatig zijn deze winkels vaak iets minder uitzinnig dan de Aziatische en zelfs iets killer ingericht, met meer ruimte tussen de producten.

Vegeta

Gevulde deeghapjes zijn in Rusland en Polen populair en deze zijn vaak ook geschikt om in soepen te doen, zodat het een echte maaltijdsoep wordt of om te bakken. Ga in de supermarkt op zoek naar pierogi of pelmeni. Wat in mijn moeders keuken nooit ontbreekt is vegeta, een zakje met gedroogde smaakmakers, die ze voor bijna elke hartige maaltijd gebruikt. Het geeft elk gerecht een hartige, diepe smaak en het is vergelijkbaar met een groentebouillonblokje, maar dan dus in poedervorm, wat u met theelepels kunt doseren.

Snoepjes, wodka en koffie

Er zijn ook typische producten die gegeten worden bij het ontbijt, zoals verschillende soorten kaas of (gedroogd) vlees en worstjes of patés. Als kind at ik zelf het liefst kippenpaté op brood als ontbijt. Die vindt u in een blikje en het heet pasteta. Maar wat ik het aller-allerlekkerst vond was cokolino, een ontbijtpap met granen en in chocoladesmaak. En als u dan toch de chocoladesmaak te pakken heeft, moet u zeker de verschillende soorten snoepjes proberen. Vooral de Russische hebben hele bijzondere smaakcombinaties. Ook verschillende soorten honingkoeken vindt u daar en honing zelf wordt er ook veel gegeten, omdat men gelooft in de heilzame werking ervan. Wat ook als heilzaam wordt ervaren is zo nu en dan een glaasje sterk, zoals wodka of sljivovic (gemaakt van pruimen). U vindt er ook koffie, die op de Turkse manier gezet wordt, dus met koffiedrab erin en natuurlijk ook… matroesjka’s, om de hele beleving compleet te maken.

Turkse/Marokkaanse supermarkten

Wellicht een beetje gek om de Turkse en Marokkaanse supermarkten samen te voegen, maar ze zijn zowel qua indeling, beleving als productaanbod zeer vergelijkbaar en u vindt ze vanwege de vele Turkse en Marokkaanse gemeenschappen in Nederland ook erg veel. Ik kom er wekelijks, want o, o, o, wat scheelt dat voor de portemonnee! Ook in deze supermarkten zijn de kruiden en specerijen er in veelvoud, in grote hoeveelheden en ook nog eens veel goedkoper.

Cadeau voor het oog

De groente- en fruitafdeling zijn een cadeautje voor het oog: zoveel kleuren en geuren, alles is zo vers en ook hier zijn meer soorten te vinden, die in de reguliere supermarkten niet te koop zijn, zelfs oud Hollandse vergeten groenten. Deze zijn ook goedkoper dan in de reguliere supermarkt, maar dat komt volgens mij omdat een aantal stappen zijn overgeslagen: de prei bevat bijvoorbeeld meer grond, dat moet u er zelf af/uitwassen, maar dat heb ik zeker over voor een vers product. Wat overigens ook een streling voor het oog is, zijn de bakken vol met olijven, dips en noten. Vaak kunt u ze zelf in bakjes scheppen, wat tegelijk ook een uitdaging is, want wanneer stopt u met opscheppen?

Experimenteler

De Turkse en Marokkaanse keuken is ook, in vergelijking met de Nederlandse keuken, wat experimenteler met vlees, dus u kunt er ook lamsvlees, maar ook ingewanden of organen vinden. Bakjes of blikjes sarma’s of dolma’s zijn er ook te vinden, met rijst gevulde wijnbladeren. En als u houdt van zuivelproducten, dan zijn deze winkels ook een walhalla, want u vindt er vele soorten yoghurt, feta en halloumi, wat kaas is die geschikt is om te grillen.

Verschillende soorten granen

Wat ik zelf heel vaak koop zijn verschillende gedroogde peulvruchten die ik eerst een nachtje laat weken en vervolgens kook; heel voedzaam en goedkoop! En ze hebben er ook vele soorten granen, zoals couscous, bulghur en rijst. En over granen gesproken: ze verkopen er de meest heerlijke, verse, geurende broden, die u zo kunt dippen in allerlei sauzen of filodeeg uit de diepvries. Deze is iets anders dan het filodeeg uit de reguliere supermarkten; iets dunner en vooral groter, waardoor het makkelijker is om grotere gerechten mee te maken.

Halva

En naast heerlijke koekjes en baklava nog 1 laatste tip, de favoriete zoete lekkernij van mijn moeder: halva. Dat is een mengsel van onder andere sesamzaad, suiker en noten die u in bakjes kunt kopen. U snijdt er vervolgens zelf blokjes van en het is heerlijk bij de koffie of zelfs op zo’n zacht Turks broodje. En over sesam gesproken: tahini is een pasta, vergelijkbaar met pindakaas, maar dan gemaakt van sesamzaad. Onmisbaar voor sauzen, dressings, marinades, dips en gewoon als spread.

Nogmaals, verwen uzelf af en toe, gun uzelf vooral een nieuwe prikkel in het leven en doe zo nu en dan uw boodschappen in een andere supermarkt met een nieuw gerecht als eindresultaat. Het is echt een waanzinnige ervaring!

Ingrediënten kruidige pompoenspread voor op brood of als dip:

  • kwart flespompoen
  • olijfolie
  • Peper, zout
  • 1 blikje witte bonen (à 200 gram)
  • scheutje azijn
  • 2 eetlepels tahini
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 0,5 bosje koriander

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de pompoen en snijd in blokjes. Verdeel de pompoen over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met olie en bestrooi met peper en zout. Rooster de pompoen circa 20 minuten.

Spoel de witte bonen uit en giet ze af. Doe de witte bonen met de geroosterde pompoen, azijn, tahini, komijnpoeder en cayennepeper in een kom of hoge maatbeker. Hak de koriander grof en voeg toe. Pureer met een staafmixer tot gladde spread. Schep de spread in een mooie kom en besprenkel nog met wat olijfolie.

Serveer met Turks brood, olijven en rauwkost om te dippen.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag?

Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag.

Geef een reactie