Naar cookieinstellingen
vakantie in eigen keuken

Vakantie in eigen keuken met exotische ingrediënten uit Nederland

De MAX!-vakantietour is afgesloten. Wekenlang hebben we buitenlandse gerechten gekookt en gegeten, maar nu is het dan echt tijd om huiswaarts te keren. En hoewel sommige mensen bij het inpakken voor vakantie hun eigen potjes pindakaas en pakjes hagelslag meenemen, zijn er ook steeds meer mensen die juist van hun vakantiebestemming de lekkerste producten weer mee terug nemen naar Nederland.

Vakantieherinneringen proeven

Volgens de Kamer van Koophandel komen er meer buitenlandse supermarkten bij en die schijnen steeds meer mensen aan te trekken die niet uit dat specifieke land komen. Kortom: echt authentieke buitenlandse producten worden steeds gewilder in Nederland. Want eenmaal terug in Nederland, willen mensen ook die smaken van het land en van hun vakantieherinnering proeven en geen namaak-merken willen die een vernederlandste smaak aanbieden.

Avontuurlijk in de keuken

Als er iets is wat ik iedereen aanraad en mensen echt aanspoor om te doen, is het wel avontuurlijk te zijn in de keuken. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen! Het is zo’n fijn gevoel van voor uzelf zorgen als u eens iets koopt en kookt wat u nog nooit eerder hebt klaargemaakt. U hoeft helemaal niet naar dure restaurants of extreme sporten te doen als u zo nu en dan uzelf trakteert op een zelfgemaakte okonomiyaki of francesinha. U prikkelt uw smaakpapillen en daagt uzelf er mentaal ook mee uit. Elke dag of op z’n minst een keer per week op vakantie in eigen keuken. En gelukkig kan dat nu dus steeds makkelijker in Nederland met de toename van buitenlandse supermarkten. Maar ja, dan staat u daar… wat moet u meenemen? Hierbij een klein overzichtje om u alvast op gang te helpen.

Aziatische toko’s

De Aziatische toko’s zijn al langer populair in Nederland en als u daar eenmaal naar binnen stapt, dan is het zowel een traktatie als een uitdaging voor de zintuigen; zoveel kleuren en onbekende producten uit onder andere Japan, China, Indonesië en India. Maar stap over die drempel en dompel uzelf onder, u zult er geen spijt van krijgen. Sowieso vindt u er ontzettend veel soorten rijst en (instant) noedels. Niets geks aan, maar wel erg leuk om af en toe te variëren met soorten. Ga eens langs de diepvriesvakken: daar vindt u heerlijke borrelhapjes, bijvoorbeeld dimsum of gyoza’s die heel makkelijk in de pan met een beetje olie of in een stoommand te bereiden zijn. En als u toch in een hapjes-bui bent: ze hebben schappen vol met snacks, van kroepoek tot gefrituurde tuinbonen. Echt leuk om eens iets anders te borrelen dan de bekende kaasblokjes. En dat geldt ook voor de drankjes: van lokale biertjes tot drankjes van mango, papaya en kokos. Trakteer uzelf eens!

Zinnenprikkelend

En als u echt de keuken in wilt duiken, dan zijn er tal van zinnenprikkelende producten: pasta’s voor curry’s, verschillende soorten sojasauzen, pittige sauzen, smaakmakers op basis van garnalen, pindasauzen en het leuke is: ze zijn er ook in grootverpakking en vele malen goedkoper dan in de reguliere supermarkten. En wat dacht u van exotische, tropische soorten groente en fruit? Bakbanaan, cassave, paksoi, kokosnoten, maar waar ik zelf vooral voor naar de toko ga zijn de oneindige schappen vol met kruiden en specerijen. Limoenblad, serehstengel, laos, verschillende soorten pepers, ga zo maar door.

Ze hebben er alles voor een zelfgemaakte curry en als u een paar van die specerijen in huis hebt, kunt u elke week wel iets anders uit de pan toveren. Daarnaast hebben ze voor de durfal ook octopus, rauwe kalfsmaag of pekingeend. En om de maaltijd af te sluiten zijn er ook nog een schappen vol met verschillende soorten thee en (pandan)cake. En als u denkt: waar moet ik dat allemaal in koken of serveren? Geen paniek! Vaak hebben de toko’s, hoe klein ook, een hoekje met stoommanden, rijstkokers, woks en serviezen.

Oost-Europese supermarkten

Omdat er de laatste jaren steeds meer Polen in Nederland zijn komen wonen, is het aantal Oost-Europese supermarkten ook gestegen. Deze verkopen vaak Russische en Poolse producten, maar ook producten uit de Balkanlanden, zoals Kroatië, Servië en Bosnië. Gevoelsmatig zijn deze winkels vaak iets minder uitzinnig dan de Aziatische en zelfs iets killer ingericht, met meer ruimte tussen de producten.

Vegeta

Gevulde deeghapjes zijn in Rusland en Polen populair en deze zijn vaak ook geschikt om in soepen te doen, zodat het een echte maaltijdsoep wordt of om te bakken. Ga in de supermarkt op zoek naar pierogi of pelmeni. Wat in mijn moeders keuken nooit ontbreekt is vegeta, een zakje met gedroogde smaakmakers, die ze voor bijna elke hartige maaltijd gebruikt. Het geeft elk gerecht een hartige, diepe smaak en het is vergelijkbaar met een groentebouillonblokje, maar dan dus in poedervorm, wat u met theelepels kunt doseren.

Snoepjes, wodka en koffie

Er zijn ook typische producten die gegeten worden bij het ontbijt, zoals verschillende soorten kaas of (gedroogd) vlees en worstjes of patés. Als kind at ik zelf het liefst kippenpaté op brood als ontbijt. Die vindt u in een blikje en het heet pasteta. Maar wat ik het aller-allerlekkerst vond was cokolino, een ontbijtpap met granen en in chocoladesmaak. En als u dan toch de chocoladesmaak te pakken heeft, moet u zeker de verschillende soorten snoepjes proberen. Vooral de Russische hebben hele bijzondere smaakcombinaties. Ook verschillende soorten honingkoeken vindt u daar en honing zelf wordt er ook veel gegeten, omdat men gelooft in de heilzame werking ervan. Wat ook als heilzaam wordt ervaren is zo nu en dan een glaasje sterk, zoals wodka of sljivovic (gemaakt van pruimen). U vindt er ook koffie, die op de Turkse manier gezet wordt, dus met koffiedrab erin en natuurlijk ook… matroesjka’s, om de hele beleving compleet te maken.

Turkse/Marokkaanse supermarkten

Wellicht een beetje gek om de Turkse en Marokkaanse supermarkten samen te voegen, maar ze zijn zowel qua indeling, beleving als productaanbod zeer vergelijkbaar en u vindt ze vanwege de vele Turkse en Marokkaanse gemeenschappen in Nederland ook erg veel. Ik kom er wekelijks, want o, o, o, wat scheelt dat voor de portemonnee! Ook in deze supermarkten zijn de kruiden en specerijen er in veelvoud, in grote hoeveelheden en ook nog eens veel goedkoper.

Cadeau voor het oog

De groente- en fruitafdeling zijn een cadeautje voor het oog: zoveel kleuren en geuren, alles is zo vers en ook hier zijn meer soorten te vinden, die in de reguliere supermarkten niet te koop zijn, zelfs oud Hollandse vergeten groenten. Deze zijn ook goedkoper dan in de reguliere supermarkt, maar dat komt volgens mij omdat een aantal stappen zijn overgeslagen: de prei bevat bijvoorbeeld meer grond, dat moet u er zelf af/uitwassen, maar dat heb ik zeker over voor een vers product. Wat overigens ook een streling voor het oog is, zijn de bakken vol met olijven, dips en noten. Vaak kunt u ze zelf in bakjes scheppen, wat tegelijk ook een uitdaging is, want wanneer stopt u met opscheppen?

Experimenteler

De Turkse en Marokkaanse keuken is ook, in vergelijking met de Nederlandse keuken, wat experimenteler met vlees, dus u kunt er ook lamsvlees, maar ook ingewanden of organen vinden. Bakjes of blikjes sarma’s of dolma’s zijn er ook te vinden, met rijst gevulde wijnbladeren. En als u houdt van zuivelproducten, dan zijn deze winkels ook een walhalla, want u vindt er vele soorten yoghurt, feta en halloumi, wat kaas is die geschikt is om te grillen.

Verschillende soorten granen

Wat ik zelf heel vaak koop zijn verschillende gedroogde peulvruchten die ik eerst een nachtje laat weken en vervolgens kook; heel voedzaam en goedkoop! En ze hebben er ook vele soorten granen, zoals couscous, bulghur en rijst. En over granen gesproken: ze verkopen er de meest heerlijke, verse, geurende broden, die u zo kunt dippen in allerlei sauzen of filodeeg uit de diepvries. Deze is iets anders dan het filodeeg uit de reguliere supermarkten; iets dunner en vooral groter, waardoor het makkelijker is om grotere gerechten mee te maken.

Halva

En naast heerlijke koekjes en baklava nog 1 laatste tip, de favoriete zoete lekkernij van mijn moeder: halva. Dat is een mengsel van onder andere sesamzaad, suiker en noten die u in bakjes kunt kopen. U snijdt er vervolgens zelf blokjes van en het is heerlijk bij de koffie of zelfs op zo’n zacht Turks broodje. En over sesam gesproken: tahini is een pasta, vergelijkbaar met pindakaas, maar dan gemaakt van sesamzaad. Onmisbaar voor sauzen, dressings, marinades, dips en gewoon als spread.

Nogmaals, verwen uzelf af en toe, gun uzelf vooral een nieuwe prikkel in het leven en doe zo nu en dan uw boodschappen in een andere supermarkt met een nieuw gerecht als eindresultaat. Het is echt een waanzinnige ervaring!

Ingrediënten kruidige pompoenspread voor op brood of als dip:

  • kwart flespompoen
  • olijfolie
  • Peper, zout
  • 1 blikje witte bonen (à 200 gram)
  • scheutje azijn
  • 2 eetlepels tahini
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 0,5 bosje koriander

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de pompoen en snijd in blokjes. Verdeel de pompoen over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met olie en bestrooi met peper en zout. Rooster de pompoen circa 20 minuten.

Spoel de witte bonen uit en giet ze af. Doe de witte bonen met de geroosterde pompoen, azijn, tahini, komijnpoeder en cayennepeper in een kom of hoge maatbeker. Hak de koriander grof en voeg toe. Pureer met een staafmixer tot gladde spread. Schep de spread in een mooie kom en besprenkel nog met wat olijfolie.

Serveer met Turks brood, olijven en rauwkost om te dippen.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag?

Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag.

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.