Naar cookieinstellingen
vrolijk eten

Uzelf vrolijk eten? Deze voedingsmiddelen beïnvloeden het humeur positief

Welk voedsel we eten is van groot belang voor onze gezondheid. Er wordt steeds meer duidelijk over het effect van voedingsmiddelen op het lichaam, maar ook op de hersenen. Er is nog meer onderzoek nodig naar de relatie tussen voedsel en ons humeur, maar er is al wel bekend dat bepaalde voedingsmiddelen het humeur positief kunnen beïnvloeden.

Groente

Een groot deel van hoe gezond we ons voelen is afhankelijk van onze darmen. Het zenuwstelsel rondom de darmen is zo uitgebreid dat het ook wel het tweede brein wordt genoemd. Dit stelsel reguleert vele processen in het lichaam en staat in nauw contact met de hersenen. Darmbacteriën spelen een grote rol en des te gevarieerder hun samenstelling is, des te beter. Vezelrijk voedsel draagt hier aan bij. Groente is hiervoor een erg goede optie. Eet u te weinig groente naar uw zin dan kunt u uw dagelijkse porties uitbreiden door bijvoorbeeld reepjes paprika of plakjes komkommer op brood te doen. Of een salade toe te voegen bij de lunch. Voor onderweg zijn snacktomaatjes of wortels een goede keuze. Verder kunt u restjes groente door een omelet doen en natuurlijk uw portie groente bij het avondeten uitbreiden. Bijvoorbeeld met spinazie. De vitaminen B9 en B12 in spinazie onderdrukken namelijk depressieve gevoelens.

Melkzuurbacteriën

Darmbacteriën hebben baat bij voedsel waar veel melkzuurbacteriën in zitten. Die melkzuurbacteriën zitten in voedingsmiddelen die door fermentatie ontstaan, zoals zuurkool. Maar ook yoghurt, kefir en karnemelk bevatten melkzuurbacteriën.

Vitamine D / vette vis

Zomers maakt het lichaam zelf vitamine D in de huid, onder invloed van zonlicht, maar dat is ’s winters een stuk lastiger. Vitamine D is van belang voor sterke botten en spieren, maar het is ook onmisbaar voor een goed humeur. Gelukkig zijn er bepaalde voedingsmiddelen die deze belangrijke vitamine bevatten: eieren, vette vis en vlees. Van vette vis is bovendien bewezen dat het de kans op depressiviteit verlaagt. De gunstige effecten worden toegeschreven aan de omega-3-vetten die in vis zitten. Die dragen bij aan een goede hersenfunctie. Denk daarbij aan sardines, zalm en haring, maar vooral ook aan makreel. Want die vis bevat er van alle vissoorten het meeste van.

Koffie

Cafeïne stimuleert de hersenen en 1 à 2 kopjes koffie per dag heeft een positief effect op het humeur. Een grotere hoeveelheid heeft geen zin, want het effect wordt er niet groter door en teveel cafeïne heeft zelfs een averechtse werking op het humeur. Bovendien is teveel van de opwekkende stof schadelijk voor de gezondheid en kan het de slaap verstoren, wat zeker niet goed is voor het humeur. Maar met mate draagt het wel bij aan een betere stemming.

Noten

Noten zijn niet alleen vezelrijk, maar bevatten ook de juiste soort vetten en veel mineralen. Noten zitten vol onverzadigde vetten en net als vette vis omega-3-vetten. Walnoten bevatten van alle noten het meest. Amandelen zijn ook een goede keuze, vanwege de aminozuren die ze bevatten. Die helpen bij het creëren van dopamine in de hersenen. En laat een andere naam voor dopamine nou ‘gelukshormoon’ zijn.

Saffraan

De kostbare specerij saffraan zorgt ervoor dat er meer serotonine vrijkomt in de hersenen. Op dezelfde manier zoals antidepressivum Prozac dat doet. Uit een Iraanse studie is daarnaast gebleken dat saffraancapsules humeur-schommelingen bij vrouwen, als symptoom van PMS, met 50 procent verminderen. Een teveel aan saffraan is overigens gevaarlijk en kan juist gezondheidsproblemen geven.

Rode peper

Door het eten van rode peper komt endorfine vrij. Dit komt door het stofje capsaïcine die de peper pikant maakt. En endorfine zorgt weer voor een geluksgevoel.

Banaan

Banaan bevat de stof tryptofaan, dat een plezierig gevoel geeft. Tryptofaan is namelijk een grondstof voor serotonine dat een gevoel van tevredenheid geeft. Naast banaan komt tryptofaan ook voor in onder andere dadels, tonijn, notenpasta en avocado.

Zoetigheden zijn helaas geen goede optie

Voor wie het gevoel heeft vooral een goed humeur te krijgen van taartjes, snoep of andere zoetigheden is er helaas slecht nieuws. Op de korte termijn werkt dat zeker, maar al na een half uur is het effect van de suiker weer uitgewerkt en is er een nieuwe portie nodig voor hetzelfde effect. Daaraan toegeven is weinig bevorderlijk voor de lijn en de gezondheid. Ook loopt u het risico dat het een gewoonte wordt. Steeds wanneer u chagrijnig bent wilt u dan iets snoepen. Voortdurend teveel suiker heeft bovendien een negatief effect op de hersenen. Uit onderzoek blijkt dat mensen dan een grotere kans hebben op depressieve gevoelens. Het werkt beter voedingsmiddelen te kiezen die op een veel langzamere manier energie geven. Zoals de hierboven beschreven noten en vers of gedroogd fruit.

Chocolade

Voor chocolade kan helaas geen uitzondering gemaakt worden qua zoetigheden. De lekkernij bevat wel degelijk stoffen die de stemming kunnen verbeteren, maar in zo’n lage concentratie dat het effect niet meetbaar is. De stoffen theobromine en cafeïne in chocolade hebben een opwekkend effect, maar dan weer in veel mindere mate dan koffie. Naast gunstige stoffen bevat chocolade veel verzadigd vet. Wat het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Ook zitten er veel calorieën in chocolade. Vanwege deze redenen staat het dan ook niet in de Schijf van Vijf.

(Bron: Gezondheidsnet, Voedingscentrum, AD, InfoNu.nl, Dokter.nl, archief)

Geef een reactie

Reactie

    BIJBLOEM says:

    Fruit op het brood i.p.v. jam.
    Minder toegevoegde suiker.
    Komt de industrie weer met zoetstoffen uit fruit.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.