Naar cookieinstellingen
smaak

Uitgeschoten tijdens het koken? Zo vlakt u de smaak van een gerecht weer af

Het overkomt iedereen weleens: er zit net iets te veel zout, peper of zoetigheid in een gerecht. Zonde, want het verpest de smaak. Maar er zijn oplossingen voor als het eten te zout, te zoet, te zuur of te pittig is. We zetten op een rij hoe u de smaak kunt afvlakken.

Te veel zout gebruikt

Als u te veel zout heeft gebruikt in een gerecht, zijn er talloze opties om het weer goed op smaak te krijgen. Zo kunt u het gerecht verdunnen met water, melk of room. Maar net wat erbij past. Ook citroen, azijn of suiker helpen om de smaak te neutraliseren.

Is het vlees te veel gezouten en nog niet in de pan geweest? Leg het dan even in water om het zout te verwijderen. Dep het daarna droog met keukenpapier. Als het vlees al wel in de pan is geweest, serveer het dan met ongezouten andere producten, zoals aardappelen of rijst. Als het dan samen gegeten wordt, vallen de smaken samen en valt het zoutgehalte mee. Dit geldt ook voor te zoute groenten.

Heeft u een te zoute soep of saus? Zorg dan dat deze warm is en voeg een geschilde, doormidden gesneden aardappel toe. Laat een tijdje mee warmen. De aardappel neemt zout op en maakt het gerecht zo dus minder zout. Verwijder daarna de aardappel en geniet van uw saus of soep.

kruiden-en-specerijen
Lees ook: Kruiden en specerijen, wat is het verschil?

De smaak is te zoet geworden

Een zoet gerecht willen we graag zoet hebben. Maar soms kan het zijn dat het glazuur nog net niet van uw tanden springt en dat is ook weer niet de bedoeling. Het werkt om een tegenhanger toe te voegen. In dit geval is dat zuur. Een klein beetje citroensap kan bijvoorbeeld helpen. Maar een snufje zout kan een gerecht juist ook in balans brengen. Bij een te zoete cake of taart helpt het om (ongezoete) slagroom, crème fraîche of roomkaas toe te voegen. Zo wordt, net zoals bij een te zout gerecht, de smaak afgezwakt door iets ongezoets erbij te eten.

Eten is te zuur

Gerechten die te zuur smaken, door bijvoorbeeld citroensap, kunnen afgezwakt worden door een tegenovergestelde smaak toe te voegen. Iets zoets zoals suiker, honing of siroop kan helpen. Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan. Gebruik hier niet te veel van, anders moet opnieuw zuur toegevoegd worden. Is de tomatensaus te zuur geworden? Dan is een beetje tomatenketchup toevoegen een goed middel om het zure eraf te halen. Ook een schepje appelmoes doet wonderen. Wilt u het gerecht niet zoeter maken, maar liever iets zouter? Dan werkt sojasaus of zout toevoegen ook.

Te pittig voor uw smaak

De 1 houdt er wel van, de ander kan er totaal niet tegen: pittig eten. En ook voor wie er wel van houdt, kan het voorkomen dat er net iets teveel pit aan het eten toegevoegd is. Ook hier zijn oplossingen om de smaak milder te krijgen. Het beste helpt om zuivel toe te voegen, zoals yoghurt, kookroom of crème fraîche. In veel Aziatische gerechten kan ook kokosmelk toegevoegd worden.

hete pepers
Lees ook: Met deze tips krijgt u hete pepers wel van uw handen

Het gerecht samen eten met aardappelen, pasta, rijst of brood zorgt ook voor een afzwakking van de pittigheid. Zoetzure komkommer erbij eten creëert dit effect ook. Wist u trouwens dat het pletten van een komkommer meer smaak geeft dan snijden? En het klinkt misschien gek, maar mayonaise zorgt er ook voor dat een gerecht minder pittig wordt. Door de vetten wordt het branderige gevoel minder.

(Bron: Libelle, 24Kitchen, Lekker en Simpel, Culy, HLN.be. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Dirck says:

    Ik weet van mijn werkgever; Peper was moeilijk te doseren!

    Ik pakte melk poeder en ging 90% melkpoeder met 10% peper mengen!
    Dus voortaan 10x meer in doen maar door deze vermengde is beter te doseren en 5 gram meer is dan werkelijk maar halve gram extra!

    Ook de Limonade, 1;6 mengen ging vaak fout, door 1;2 voor te mengen was dit extra dunne ook beter doseerbaar geworden, wel aparte flesje voor genomen.

    Maar ook de Wasverzachter? vaak plakboel in zeepbakje maar na 3/4 water + schudden naast beter doseerbaar ook minder plakkerig en bakje bleef veel schoner!
    Elk geconcentreerd product is lastiger doseerbaar en opvoor mengen is de oplossing vaak voor niet meer tekort of teveel gebruiken!

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.