Turkse kebab met aubergine-paprikaspread
Normaal gesproken wordt kebab gemaakt met gekruid lams, kalfs- of kippenvlees. Mounir maakt een Turkse versie met rundergehakt en maakt er een heerlijke spread bij van aubergine en paprika.
(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)
Ingrediënten:
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 2 aubergines
- 2 rode paprika’s
- olijfolie
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 200 gram rundergehakt
- 0,5 bosje peterselie
- 1 citroen
- 2 eetlepel tahini
- Turks brood
Bereidingswijze:
Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook. Snijd de aubergines in blokjes. Halveer de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika’s in blokjes. Verwarm een scheutje olie in een pan en bak de ui, aubergine en paprika circa 10 minuten. Voeg eventueel een scheutje water toe. Voeg twee derde van de knoflook toe en bak nog circa 2 minuten. Breng op smaak met peper en zout.
Verhit de grillpan. Meng een derde van de knoflook met het paprika –en komijnpoeder door het gehakt. Hak de peterselie fijn en voeg de helft toe. Breng op smaak met peper en zout. Kneed goed door en maak er vier staven van. Rijg hier satéprikkers doorheen. Bestrijk met olie en grill in circa 8 minuten om en om goudbruin en gaar.
Doe de gebakken groente in een hoge maatbeker, maar hou nog wat van de gebakken groente over voor de garnering. Rasp –en pers de citroen er naar smaak boven uit. Voeg de tahini en een flinke scheut olijfolie toe en pureer tot spread. Voeg, indien nodig, een scheutje water toe. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd het brood in kwarten en besmeer met de spread. Trek de satéprikkers uit het vlees en leg de kebab op het brood. Verdeel de overgehouden gebakken groente erover en bestrooi met de rest van de peterselie.
Eet smakelijk!