Naar cookieinstellingen
Anna Yilmaz

Tulpentaart van Anna Yilmaz

Ze is koud bekomen van de zinderende finale van Heel Holland Bakt. Met haar bakprestaties weet Anna, Nicole en Maroeska achter zich te houden en wint. Een jaar lang mag zij zich nu Beste Thuisbakker van Nederland noemen. In Tijd voor MAX maakt Anna een kleine versie van haar spektakelstuk de tulpentaart.

Ingrediënten voor het biscuit:

  • 6 eieren
  • 180 gram suiker
  • 120 ram bloem
  • 30 gram maizena

Bereidingswijze:

Zet de oven aan op 180 graden hete lucht.

Mix de eieren en suiker luchtig (met een machine 5 min, handmixer 10 min). Zeef de bloem en maizena en voeg dit toe aan het mengsel. Spatel het voorzichtig door.

Vet het bakblik (20 centimeter doorsnee) in met zachte roomboter of een spray. Plaats op de bodem een stukje bakpapier en giet het beslag in het bakblik. Het biscuit is in ongeveer 25 min klaar. U kunt dit controleren met een satéprikker, als er geen beslag meer aan zit is het goed. Laat het biscuit afkoelen op een rooster en snijd daarna in 3 gelijke plakken.

Ingrediënten voor de witte chocolademousse:

  • 50 gram witte chocola callets
  • 125 milliliter slagroom
  • 1 blaadje gelatine
  • 30 gram suiker
  • 45 gram eiwit
  • 125 gram frambozen (worden bij de opbouw in zijn geheel gebruikt!)

Bereidingswijze:

Week de gelatine in een bakje met koud water.

Verwarm 50 milliliter slagroom op het vuur. Giet de warme slagroom op de witte chocola en spatel alles goed door, voeg daarna het blaadje gelatine toe. Roer ook dit goed door.

Klop de andere 75 milliliter slagroom op tot yoghurt dikte.

Klop het eiwit samen met de suiker op in een mengkom die is ontvet met citroensap, vergeet daarbij ook niet de garde.

Spatel de slagroom door de witte chocola en voeg daarna het eiwitmengsel toe. Meng alles goed en zet de mousse in de koelkast.

Ingrediënten voor de lemoncurd:

  • 30 milliliter citroensap + rasp
  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram suiker
  • 1/2 losgeklopt ei

Bereidingswijze:

Zet een steelpan op het vuur met een bodempje water en gebruik een kom die op de pan past want u maakt de lemoncurd au bain-marie.

Rasp de citroen en pers deze uit. Zeef het sap om pitjes en velletjes te verwijderen.

Doe de citroenrasp, suiker en roomboter in een kom en zet op de pan. Zorg ervoor dat het vuur niet te hoog staat. Het water mag een beetje koken. Roer alles door tot een gladde massa. Voeg daarna het citroensap toe en al roerend ook het losgeklopte ei. Blijf rustig roeren in de kom totdat de lemoncurd wat dikker word, dit kan even duren (ongeveer 20 min).

Als de lemoncurd bijna dezelfde dikte heeft als yoghurt is het goed. Giet het mengsel op een bord en dek af met vershoudfolie om velletjes te voorkomen. Zet het daarna in de koelkast.

Ingrediënten mascarpone-crème:

  • 500 gram mascarpone
  • 350 milliliter slagroom
  • 70 gram poedersuiker
  • kleurstof rood en roze

Bereidingswijze:

Klop de slagroom samen met de poedersuiker op tot yoghurtdikte. Voeg vervolgens de mascarpone toe en meng dit alles door elkaar tot het mengsel glad is. Doe de crème in een spuitzak leg in de koelkast.

Ingrediënten voor de chocolade tulpen:

  • 200 gram witte chocolade callets
  • kleurstof rood, paars, roze speciaal voor chocola

Bereidingswijze:

Smelt 2/3 van de chocola au bain-marie. Haal zodra de chocolade gesmolten is de kom van de pan af en voeg de rest van de chocola toe. Spatel dit alles goed door en laat even staan.

Leg 20 plasticlepels klaar. Verf met een penseel 3 lijnen op een plasticlepel en herhaal dit bij alle lepels in verschillende kleuren. Giet met een lepel wat chocola in een plasticlepel en leg de lepel op een bord dat in de vriezer past. Zet als alle lepels gevuld zijn met chocola het bord een uur in de vriezer zodat de chocola snel hard wordt.

Beweeg de steel van de lepel voorzichtig heen en weer om de tulpenblaadjes van de lepels af te krijgen. Leg de blaadjes met de bolle kant omhoog.

Ingrediënten van de botercrème:

  • 100 gram zachte roomboter
  • 75 gram poedersuiker
  • groene kleurstof

Bereidingswijze:

Klop de zachte roomboter op totdat het een luchtige massa is. Voeg vervolgens beetje bij beetje de poedersuiker toe en meng alles goed door elkaar. Laat de botercrème buiten de koelkast staan.

Opbouw taart:

Leg 2 plakken biscuit klaar en spuit aan de buitenste kant een cirkel met mascarpone-crème. Smeer daar tussenin de lemoncurd en vul op met witte chocolademousse. Verdeel de verse frambozen in de chocolademousse.

Leg de 3 plakken op elkaar en druk het lichtjes aan.

Houd 100 gram mascarpone-crème achter en verdeel dit over 2 bakjes. Smeer de taart helemaal af met mascarpone-crème en zet de taart even in de koelkast. Meng de mascarpone-crème in de schaaltjes met de kleur rood en het andere schaaltje met de kleur roze.

Haal de taart weer uit de koelkast en gebruik een kleine spatel om rondom de onderkant van de taart toefjes te smeren. Houd de spatel schuin in de hand en trek lange halen zodat de roze en rode crème mooi naar boven komt als veeg, doe dit helemaal rond.

Leg de tulpenblaadjes klaar. Breng met een theelepel wat botercrème aan op de bovenkant van de taart en leg daar een tulpenblaadje op, voeg aan de 2 zijkanten ook wat botercrème toe en plak daar ook een blaadje. Herhaal dit een paar keer totdat u een paar tulpenkoppen hebt op de taart.

Om takjes te maken mengt u wat botercrème met groene kleurstof en trekt u met een spuitzak mooie lijnen op de taart. U kunt er eventueel ook nog groene blaadjes bij maken.

(Bron: Anna Yilmaz)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.