Naar cookieinstellingen
Tulband

Tulband van Anouk Glaudemans

De tulband is een traktatie voor het oog en de mond, want ze zijn decoratief en lekker. Anouk maakt in Tijd voor MAX niet 1, niet 2, maar 3 tulbanden. 2 zoete varianten, maar ook een hartige met courgette en zalm. De tulbanden worden gemaakt in een tulbandvorm van 2,5 liter.

Ingrediënten tulband met cranberries en chocolade:

  • 100 gram gedroogde vijg
  • bakspray
  • 570 gram karnemelk
  • 45 gram keukenstroop
  • 375 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 600 gram zelfrijzend bakmeel + extra om te bestuiven
  • 6 theelepels koek- en speculaaskruiden
  • ½ theelepel zout
  • 100 gram gedroogde cranberry
  • 1 ei
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram verse cranberries
  • 100 gram pure chocolade
  • 100 gram slagroom

Bereidingswijze:

Voorbereiden:

Snijd de gedroogde vijg in stukjes van 0,5 x 0,5 centimeter.

Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op 160ºC. Vet de tulbandvorm in met bakspray, bestuif licht met bakmeel en zet in de vriezer.

Van het beslag:

Roer in een kom de karnemelk, de stroop en de basterdsuiker door met een garde. Meng in een andere kom het zelfrijzend bakmeel, de koek- en speculaaskruiden en het zout en zeef boven het karnemelkmengsel. Roer door met de garde tot een glad beslag.

Voeg de gedroogde cranberries en vijg toe. Pak een spatel en schep het beslag rustig om zodat de vulling mooi mengt door het beslag. Haal de tulbandvorm uit de vriezer, schep het beslag er in en strijk de bovenkant glad met de spatel.

Van het bakken:

Zet de tulband op het rooster in het midden van de oven. Bak de tulband in 65 tot 75 minuten gaar. U kunt testen of het gaar is door er een prikker in te steken. Als die er droog uit komt, is de tulband goed. Haal de tulband uit de oven, laat 10 minuten staan op het aanrecht, keer dan om en haal de vorm eraf. Laat de tulband helemaal afkoelen.

Van het decoreren:

Splits het ei en doe het eiwit in een schaaltje. De eidooier heeft u niet nodig. Doe de kristalsuiker in een ander schaaltje. Bestrijk de verse cranberries met het eiwit en bestrooi met de suiker. Leg ze opzij en laat drogen.

Hak de chocolade fijn en doe in een schaaltje. Verwarm de slagroom tot net aan de kook en giet over de fijngehakte chocolade. Laat 5 minuten staan en roer rustig door met de spatel tot een egaal glazuur.

Zet de tulband op een schaal, schenk het glazuur over de tulband en decoreer met de gesuikerde cranberries.

Ingrediënten tulband met sinaasappel en tijm:

  • 100 gram gezouten macadamia noten
  • bakspray
  • 300 gramongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 300 grambloem
  • mespunt zout
  • 6 eieren
  • 300 gram witte basterdsuiker
  • 2 sinaasappels
  • 10 gram verse tijm
  • 100 gram witte chocolade
  • 100 gram slagroom
  • 1 kakifruit

Bereidingswijze:

De voorbereiding:

Hak de macadamia noten fijn. Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op 160ºC. Vet de tulbandvorm in met bakspray, bestuif licht met bloem en zet in de vriezer.

Van het beslag:

Klop met de mixer de boter met de bloem en het zout in 5 tot 10 minuten romig en wit. Klop in een andere kom de eieren met de suiker in 5 minuten romig en wit. Rasp de oranje schil van de sinaasappels boven het geklopte ei. Ris de blaadjes van de takjes tijm en zorg dat u tot 1 eetlepel komt. Voeg toe aan het geklopte ei en roer door. Bewaar de restanten sinaasappel en tijm voor de decoratie.

Voeg het opgeklopte ei in 3 delen toe aan de bloem met boter. Spatel door tot een egaal beslag en voeg tot slot de macadamia toe en spatel door zodat de vulling mooi mengt door het beslag. Haal de tulbandvorm uit de vriezer, schep het beslag er in en strijk de bovenkant glad met de spatel.

Van het bakken:

Zet de tulband op het rooster in het midden van de oven. Bak de tulband in 65 tot 75 minuten gaar. U kunt testen of het gaar is door er een prikker in te steken. Als die er droog uit komt, is de tulband goed. Haal de tulband uit de oven, laat 10 minuten staan op het aanrecht, keer dan om en haal de vorm eraf. Laat de tulband helemaal afkoelen.

Van het decoreren:

Hak de chocolade fijn en doe in een schaaltje. Verwarm de slagroom tot net aan de kook en giet over de fijngehakte chocolade. Laat 5 minuten staan en roer rustig door met de spatel tot een egaal glazuur.

Snijd het kakifruit in partjes. Snijd het witte deel van de sinaasappel en snijd partjes vruchtvlees tussen de vliesjes uit.

Zet de tulband op een schaal, schenk het glazuur over de tulband en decoreer met het kakifruit, de sinaasappel en verse takjes tijm.

Ingrediënten tulband met courgette en zalm:

  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 300 gram courgette
  • 150 gram warmgerookte zalm
  • peper
  • bakspray
  • 150 gram karnemelk
  • 150 gram zonnebloemolie + extra scheutje om te bakken
  • 2 theelepel mosterd
  • 4 eieren
  • 270 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • mespunt zout
  • 100 gram geraspte belegen kaas
  • 4 mini komkommers
  • 100 gram gerookte zalm
  • 75 gram veldsla
  • takjes verse dille

Bereidingswijze:

Van de voorbereiding:

Snipper de ui en de knoflook en fruit in een scheutje olie in een koekenpan. Snijd de courgette in blokjes van een halve bij een halve centimeter en bak 5 minuten mee. Laat de groenten afkoelen.

Snijd de warmgerookte zalm fijn, voeg toe aan de groenten en breng op smaak met peper.

Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op 175ºC. Vet de tulbandvorm in met bakspray, bestuif licht met bloem en zet in de vriezer.

Van het beslag:

Roer in een kom de karnemelk, de olie, de mosterd en de eieren door met een garde. Meng in een andere kom de bloem, het bakpoeder en het zout en zeef boven het karnemelkmengsel. Roer door met de garde tot een glad beslag.

Voeg de afgekoelde groenten en de geraspte kaas toe. Pak een spatel en schep het beslag rustig om zodat de vulling mooi mengt door het beslag. Haal de tulbandvorm uit de vriezer, schep het beslag er in en strijk de bovenkant glad met de spatel.

Van het bakken:

Zet de tulband op het rooster in het midden van de oven. Bak de tulband in 50 tot 60 minuten gaar. U kunt testen of het gaar is door er een prikker in te steken. Als die er droog uit komt, is de tulband goed. Haal de tulband uit de oven, laat 10 minuten staan op het aanrecht, keer dan om en haal de vorm eraf. Laat de tulband afkoelen tot lauwwarm alvorens u gaat decoreren.

Van het decoreren:

Snijd de mini komkommers in de lengte met een kaasschaaf in plakken. Rol iedere plak op.

Snijd de gerookte zalm in de lengte in plakken en rol op tot roosjes.

Zet de tulband op een schaal en vul het midden op met de veldsla. Decoreer met de komkommerrolletjes, de zalmroosjes en verse dille.

(Bron: Anouk Glaudemans / Foto: ter illustratie)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.