Naar cookieinstellingen
tuinkersstamppot

Tuinkersstamppot van Janny van der Heijden

Dit recept komt uit een oud kookschriftje. Het is oud en toch weer modern. De stamppot is lekker met een gebakken kaasplak, spekjes, kabeljauwfilet of met Hollandse garnalen. Warm deze laatste niet te lang  in de boter, want anders worden ze taai. Verwarm de boter, breng deze op smaak en voeg pas vlak voor het serveren de bieslook en garnalen toe.

Janny maakt niet alleen tuinkersstamppot met garnalen maar ook een ‘vergeten’ toetje: citroen-karnemelk gelei. Dit toetje kunt u naar eigen smaak aanpassen. Voeg wat meer of minder suiker toe afhankelijk van de hoeveelheid citroen. Varieer eventueel met limoen.

Ingrediënten:

Voor de tuinkersstamppot:

  • Ongeveer 800 gram geschilde aardappels
  • bouillonpoeder
  • 2 doosjes tuinkers
  • wat melk of bouillon om de aardappelpuree wat  te verdunnen
  • lente uitje of mosterd
  • boter
  • 100-125 gram garnalen
  • 8-10 sprietjes bieslook

Voor de citroen-karnemelk gelei:

  • 12 blaadjes gelatine (1 pakje)
  • 850 milliliter boeren karnemelk
  • 100 milliliter slagroom
  • 2 citroenen, het sap van beide en schil van halve citroen
  • 200 gram suiker

Bereidingswijze:

Van de tuinkersstamppot:

Kook de aardappels gaar in water met wat bouillonpoeder of met zout. Knip de tuinkers klein. Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Maak met wat bouillon of melk een gladde puree en meng hier de tuinkers door.  Breng op smaak met wat ringetjes lente-ui of mosterd.

Smelt boter in een koekenpannetje. Knip de bieslook klein. Meng vlak voor het serveren de bieslook en garnalen door de boter. Schep de stamppot op een bord en lepel er de garnalenboter over.

Van de citroen-karnemelk gelei:

Week de blaadjes gelatine minstens 15 minuten in ruim water. Pers de citroenen uit en verwarm het sap met de suiker en  wat karnemelk, maar laat het niet koken. Roer tot de suiker is opgelost. Voeg nu een voor een de blaadjes gelatine een voor een toe en los ze in de warme vloeistof op. Neem de pan van het fornuis en schenk de oplossing in een kom om zo af te koelen. Voeg als de massa enigszins is afgekoeld al roerend in een dunne straal de rest van de karnemelk en room toe.

Spoel een vorm om met koud water en schenk de massa hierin. Lat in enkele uren opstijven op een koele plek. Hoe langer de gelei staat, hoe steviger deze wordt.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.