Macarons in diverse kleuren.

Toren van macarons van Aruna Sitaram

Speciaal voor Koningsdag maakt Heel Holland Bakt-winnaar Aruna een toren van macarons, in de kleuren van de Nederlandse vlag.

Macarons zijn niet de makkelijkste koekjes om te maken. Een tip van Aruna is dan ook: laat je niet ontmoedigen als de koekjes de eerste paar keren mislukken. En volg het recept nauwkeurig op.

Ingrediënten, voor circa 30 macarons

  • 150 gram fijne amandelmeel
  • 150 gram poedersuiker
  • 2 x 55 gram eiwit
  • 150 gram suiker
  • 37,5 gram water
  • druppeltje kleurgel of poeder (geen vloeibare kleurstof) rood, wit en blauw

Vanillevulling

  • 200 gram witte chocolade
  • 100 gram slagroom
  • 0,5 vanille stokje

Bereiding macarons

Zeef de poedersuiker en de amandelmeel 2 keer.  Voeg 55 gram eiwit toe en meng alles goed door.

Kook de suiker en het water tot een  siroop tot 118 graden. Zodra de siroop 114 graden is, begin je met het schuimig kloppen van het tweede deel eiwit (schuimig , dus niet stijf).

Zodra de siroop 118 graden heeft bereikt, voeg je de hete siroop bij het schuimige eiwit en klop het schuim koud tot ongeveer 50 graden. (Dit doe ik op gevoel, totdat de mengkom niet heet meer aanvoelt).

Verdeel het mengsel in drieën en voeg een druppeltje kleurgel of poeder toe. Maak er 1 rood, 1 wit en 1 blauw.

Doe de mengsels los van elkaar in een spuitzak met ronde spuitmond. Pak een bakplaat en bekleed deze met bakpapier. Spuit kleine rondjes. Laat de koekjes drogen, voordat ze de oven in gaan. Er moet een leerachtig huidje op komen voordat ze de oven gaan. Dit zorgt ervoor dat de macarons niet zullen barsten aan de bovenkant en het bekende “voetje” krijgen.

Bak ze daarna in 14 tot 18 minuten gaar, op 150 graden.

Vanillevulling maken

De vulling kun je het liefst een dag van te voren maken (of een paar uur van te voren) zodat deze mooi kan opstijven.

Warm de slagroom op in een steelpannetje samen met het vanille merg en het vanillestokje. Zodra dit kookt haal je het vanille stokje eruit en giet je dit over de stukjes witte chocolade. Blijf roeren en laat opstijven.

Macarons opbouwen

Doe de vulling in een spuitzak en spuit een hoopje vulling op een macaron.

Het lekkerste is (als je kunt wachten) om de gevulde macarons een dag in de koelkast te bewaren, zodat de vulling kan intrekken in de macaron. Laat de macaron op kamertemperatuur komen voordat je dit opeet!

(Bron: Aruna Sitaram. Foto, ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie