fonio

Topgraan fonio in opkomst: glutenvrij, voedzaam, gezond en erg lekker

De graansoort fonio (Digitaria exilis), die veel in Afrika geteeld wordt, heeft alles in huis om ook in Nederland heel populair te worden. Het gewas is makkelijk te telen, glutenvrij, voedzaam, gezond en ook nog eens erg lekker. Het heeft het uiterlijk van couscous en heeft qua smaak wel wat weg van quinoa. We stellen fonio hieronder verder aan u voor.

Herkomst

Fonio doet het goed op relatief arme grond, is opgewassen tegen droogte en het groeit erg hard. Zo’n 6 tot 8 weken na de zaai kan het al geoogst worden. Allemaal goede redenen om het in Afrika een populair gewas te laten zijn. Inmiddels is de vraag naar dit lokale product daar echter behoorlijk aan het kelderen, maar begint Europa het te ontdekken.

Kleine korrels

Fonio is een hele kleine graansoort, met korreltjes die veel weg hebben van couscous. De smaak is net als quinoa nootachtig en de voedingswaarde is zeer hoog. Het bevat essentiële aminozuren, waaronder methionine en cysteine. Deze 2 aminozuren komen niet voor in tarwe, rijst, mais en andere graansoorten. Daarnaast is het is glutenvrij. Fonio heeft een hoger gehalte aan eiwitten en vezels dan zilvervliesrijst en veel hoger dan witte rijst. Het bevat tenslotte veel calcium, magnesium, mangaan en zink.

Gebruikswijze

De kooktijd van de korrels beslaat maar zo’n 10 minuten. Het kan in gerechten gebruikt worden waar u normaal ook couscous of quinoa voor gebruikt. Daarnaast kunt u het tot meel vermalen en er brood mee maken. Aangezien het geen gluten bevat zal het brood overigens niet goed rijzen, dus het wordt vooral gebruikt voor platte broden. In Afrika wordt er ook wel pap mee gemaakt.

Duurzaam

Vanwege de eenvoudige en snelle manier van telen is fonio een vrij duurzaam graan. Aangezien het alleen bij warme temperaturen groeit en dus vanuit Afrika naar Nederland getransporteerd moet worden is het echter toch een minder duurzame keuze dan bijvoorbeeld spelt van Nederlandse bodem.

Waar te koop?

In Nederland is fonio door een fairtrade merk op de markt gebracht. Bij de reguliere supermarkt is het nog niet te koop, maar al wel bij bio- speciaalzaken. Daarnaast is het online verkrijgbaar.

Lees ook: kent u khorasan tarwe (Kamut) al?

(Bron: Gezondheidsnet, 24Kitchen, Nederlandse coeliakie vereniging, InfoNu.nl)

Geef een reactie