Tonijnburgers

Tonijnburgers van Bart van Olphen

De liefde uit blik ontstond bij Bart van Olphen na zijn vele reizen en bezoeken aan visserijen. Al snel merkte hij dat vis uit blik een geweldig product is en duurzaam. Toch is in Nederland het imago van vis uit blik nog niet zo goed. En dat is zonde volgens Bart, want er is zoveel lekkers mee te maken. In Tijd voor MAX maakt Bart tonijnburgers.

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 2 blikjes tonijn in water (à 160 gram),
  • uitgelekt (224 gram)
  • 1 ei, losgeklopt
  • 6 eetlepels panko (Japans broodkruim)
  • ½ bosje peterselie, alleen de blaadjes
  • 2 sjalotten, 1 fijngehakt, 1 in dunne
  • ringen
  • 4 eetlepels mayonaise
  • rasp en sap van 1 citroen
  • 1 avocado
  • 2 witte bolletjes (of andere
  • burgerbroodjes)
  • 1 bosui, schoongemaakt,
  • in dunne ringen
  • 4 blaadjes ijsbergsla
  • zout en peper
  • zonnebloemolie

Bereidingswijze:

Meng de tonijn, het ei, de panko, peterselie en fijngehakte sjalot in een grote kom. Breng op smaak met zout en peper. Voeg eventueel wat extra panko toe als het mengsel te vochtig is. Vorm er dan met de handen 2 burgers van. Leg ze 20-30 minuten afgedekt in de koelkast om stevig te worden.

Meng de mayonaise met het citroenrasp en de hel¢ van het -sap in een kom en zet apart. Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit. Lepel het vruchtvlees eruit en snijd het in plakjes. Besprenkel met de rest van het citroensap om verkleuren te voorkomen en zet apart.

Verhit een grillpan op middelhoog vuur. Snijd de broodjes doormidden en rooster ze in de droge pan licht goudbruin. Leg de broodjes apart, zet het vuur hoger en neem de tonijnburgers uit de koelkast. Bestrijk ze aan beide kanten met olie en leg ze in de grillpan. Draai ze, afhankelijk van de dikte, na 2-3 minuten voorzichtig om. Bak tot beide kanten goudbruin zijn en de binnenkant goed warm is.

Stel dan je burgers samen. Besmeer de snijvlakken van de broodjes met citroenmayonaise. Leg op de onderkant van elk broodje twee blaadjes sla. Leg er dan een burger op, gevolgd door wat plakjes avocado, bosui en de sjalotringen, en eindig met de bovenkant van het broodje. Serveer meteen.

(Bron: Bart van Olpen)

Geef een reactie