tonijn tataki

Tonijn Tataki van Bart van Olphen

In Tijd voor MAX maakt Bart Tataki van tonijn. Tataki is een manier van bereiden uit de Japanse keuken waarbij de vis bijna rauw wordt opgediend. De tonijn wordt kort dichtgeschroeid en bijna rauw gegeten.

Ingrediënten (voor 4 personen):

Voor de Tataki:

  • 300 gram tonijnfilet in rechthoekige stukken van 4-6 centimeter
  • 50 gram wit sesamzaad
  • 50 gram zwart sesamzaad
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel Japanse sojasaus
  • sap van ½ limoen

Voor de salade:

  • ¼ komkommer, gehalveerd en zaadlijsten verwijderd
  • ½ wortel, geraspt
  • 6 radijsjes, in dunne plakken gesneden
  • 3 bosui, grof gesneden
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 1 eetlepel Japanse sojasaus
  • sap van ½ limoen
  • 2 eetlepels wit sesamzaad, geroosterd

Bereidingswijze:

Meng met een lepel de mayonaise met de sojasaus en het sap van de limoen. De saus mag dun van structuur zijn.

Leg de zwarte en de witte sesam op een plat bord. Meng goed met de vingers. Smeer alle kanten van de tonijn licht in met wat olie en rol de tonijn daarna door het sesammengsel. Zorg ervoor dat alle kanten goed ‘beplakt’ zijn en druk voorzichtig aan.

Snijd voor de salade de komkommer in plakken van een halve centimeter en meng met de wortel, radijs en de bosui. Meng in een aparte kom de olie met de soja en het limoensap. Meng nu het geroosterde sesamzaad erdoor. Maak de salade aan met de dressing en zet apart.

Zet een kom met water en ijsblokjes klaar.

Zet een koekenpan zonder boter of olie op middelhoog vuur. Leg zodra de pan heet is de tonijn in de pan en schroei elke kant 15-30 seconden. Haal als u alle kanten heeft gehad de tonijn uit de pan en doe de tonijn in een klein plastic diepvries zakje. Dompel het zakje met de tonijn gedurende 1 minuut onder in het ijswater om verder garen te voorkomen. Zorg ervoor dat de tonijn niet in aanraking komt met het water.

Snijd de sesamtonijn in mooie gelijke plakken van 1 centimeter dik. Druppel wat van de saus. Serveer met de salade.

(Bron: Bart van Olpen / de foto is ter illustratie)

Geef een reactie