Naar cookieinstellingen
tompouce

Tompouce of tompoes? En meer weetjes over de populaire lekkernij

De tompouce is een populaire lekkernij in Nederland en vooral met Koningsdag worden er veel van gegeten. Maar hoe is het gebakje eigenlijk aan zijn naam gekomen, hoe eet u ze het best (zonder kliederen) en hoe maakt u ze zelf?

Tompoes of tompouce?

De naam van het roze of oranje gebakje wordt op verschillende manieren geschreven: tompoes en tompouce. Dat is grotendeels een persoonlijke voorkeur. Er wordt ook wel verwezen naar een Franse herkomst en dan is tompouce voor de hand liggender. In ons land is het woord tompouce voor meerdere dingen gebruikt die klein uitgevallen zijn. Naast het relatief kleine gebakje is het ook zoal gebruikt voor een damesparaplu en een dwerggeranium. In Frankrijk zelf zult u echter niet zo snel een gebakje met de naam tompouce aantreffen. Daar kennen ze het taartje met meerdere laagjes bladerdeeg als de millefeuille. In veel andere landen gaat het als Napoleon over de toonbank en onze zuiderburen noemen het boekske of glacéke.

Naar verluid heeft in 1651 de 1e Nederlandse bakker ze in elk geval onder de naam tompouces verkocht. Deze bakker uit Amsterdam zou voor de naam zijn geïnspireerd door de kleine Friese circusartiest Tom Pouce. Tompoes en tompouce worden in ons land tegenwoordig door elkaar heen gebruikt. Zo zult u het bij sommige bakkers als tompoes aantreffen, maar bijvoorbeeld Hema verkoopt het als tompouce. Daar gaan er jaarlijks maar liefst 14 miljoen van over de toonbank.

HEMA
Lees ook: Quiz: wat weet u over de jarige HEMA?

Waarom eten we de tompouce met Koningsdag in een oranje versie?

Waarom we tompouces met Koningsdag als oranje variant eten zijn verschillende redenen te vinden op het internet. Antropoloog Irene Stengs van het Meertens Instituut zegt tegenover Quest dat het komt doordat de Hema er haar icoon van gemaakt heeft. En ze op de koninklijke feestdag in het oranje verkoopt. Volgens onder andere het tijdschrift Elle komt het doordat er in het koningshuis met de geboorte van prins Willem-Alexander naast beschuit met muisjes ook een oranje tompouce gegeten is. Sindsdien wordt het als koningsgebak gezien.

Hoe eet u tompouces het best (zonder kliederen)?

Net als bijvoorbeeld de Bossche bol, kan het een uitdaging zijn tompouces zonder knoeien te eten. Er zijn veel verschillende manieren voor om de gebakjes te eten, maar hoe eet u ze nou het best? Ook dat is voornamelijk een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar er zijn wel manieren om het met zo min mogelijk kliederen te doen. Bij verse exemplaren van goede kwaliteit is het prima mogelijk om ze te snijden. Leg ze daarvoor op hun kant en zaag ze met een vorkje, of snijd ze met een mesje in een aantal kleine stukken. Ze zijn dan gemakkelijk te eten.

Zit er geen slagroom op de bovenkant, dan werkt het ook goed om de bovenkant met het roze laagje tegen de onderkant van de tompouce te plakken. Als de room vast genoeg is, kunt u er nu gemakkelijk stukjes vanaf happen, zonder dat de room eraf valt.

In het programma Het Instituut van BNN/NTR is er onderzoek gedaan naar de manier waarop mensen het liefst een tompouce eten. Daar blijkt het liften van het dak een beproefde methode. Ook is daarbij de hierboven beschreven variant opgedoken, maar dan in combinatie met snijden: het roze dakje eraf halen en die met de roze kant naar boven op het bord leggen. Vervolgens de onderkant met room daar bovenop leggen en het geheel in stukken snijden.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Zelf tompouces maken

Met Koningsdag is de oranje lekkernij volop te koop, maar het is ook heel leuk en lekker om zelf aan de bak te gaan. Daarvoor hebben we 2 smakelijke recepten op onze website staan. De oranje tompouce van Meester Patissier Robèrt van Beckhoven en een variant daarop met advocaat van Heel Holland Bakt-winnares Annemarie Pronk. Of maak eens een millefeuille, zoals de variant van Heel Holland Bakt-deelnemer Hanneke Borkent. Op de website van Heel Holland Bakt vindt u daarnaast een handig filmpje, waarin Janny en Robèrt uitleggen hoe u tompouces moet maken.

(Bron: Quest, Telegraaf, OnzeTaal, Snacknieuws, Elle, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    dinirosa says:

    bij mijn weten mille feuille zei mijn oma, in de fam. later tompouche. althans zo zag ik het vaker.staan. klank is ook h erin

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.