Tomatengerechten van Angelo
In zijn nieuwe boek Pomodori vertelt groenjournalist Angelo Dorny hoe zijn passie voor tomaten uit groeide tot een kookpassie. In Tijd voor MAX maakt hij twee smakelijke tomatengerechten.
Courgetti met paddenstoelen en een sausje van zongedroogde tomaten
Ingrediënten (4 personen)
- 3 courgettes
- 1 potje zon- of ovengedroogde tomaten
- 1 teentje knoflook
- 100 milliliter witte wijn
- 50 milliliter water
- 100 gram shiitake’s
- 100 cantharellen
- olijfolie
- peper
- zeezout
- optioneel: geraspte pecorino
Bereiding
Maak met behulp van een dunschiller fijne sliertjes van de courgettes of draai ze door een spiraalsnijder.
Neem een blender en doe daarin de zon- of ovengedroogde tomaten, knoflook, witte wijn en water. Breng op smaak met peper en zout en mix tot je een mooie saus krijgt.
Verhit een pan met olijfolie en bak er de shiitake’s en de cantharellen in gedurende 5 minuten.
Voeg de courgetti toe en overgiet met het sausje uit de blender. Laat kort warm worden op een hoog vuur en serveer eventueel met geraspte pecorino.
Tomatenroosjes
Ingrediënten (4 personen)
- 4 middelgrote tomaten
- 1 rol kant-en-klaar bladerdeeg
- een handvol geraspte kaas
- 100 gram passata
- knoflookpoeder
- verse kruiden (oregano)
- peper
- zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Was de tomaten, dep ze droog en snijd ze in dunne schijfjes. Halveer de schijfjes en leg ze even opzij.
Rol het bladerdeeg uit en snijd het in reepjes van ongeveer 5 centimeter breed. Leg de repen een voor een horizontaal voor je en bestrooi ze met een beetje gemalen kaas.
Leg de halve tomatenschijfjes met de ronde kant naar boven gericht aan de bovenkant van het bladerdeeg. Zorg dat de tomaten ongeveer 1 tot 2 centimeter boven het deeg uitsteken en bestrijk het onderste resterende bladerdeeg met een beetje passata.Breng op smaak met peper, zout, knoflookpoeder en oregano.
Neem de onderkant van het bladerdeeg en plooi het over de tomaten. Duw de reepjes bladerdeeg met tomaten voorzichtig aan en rol op tot een roosje.
Herhaal dat voor alle repen. Stop de roosjes een voor een in een bakvorm voor cupcakes.
Bak ze gedurende 8 tot 9 minuten (afhankelijk van de oven). Serveer warm.
Eetsmakelijk!
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
De Nederlandse TOMAAT is wel van GOEDE kwaliteit.
Frans, Westland
Morgen meteen maken, woon in portugal, en hier smaken de tomaten naar tomaten.
vraagje 100 cantharellen is zeker 100 gram
ga hem vanmiddag maken je hoort vanavond hoe die was