Naar cookieinstellingen

Tiramisutaart van Sarena

Tiramisu is een echt Italiaans dessert. De naam betekent, als u het letterlijk bekijkt, trek mij omhoog, wat ook geïnterpreteerd kan worden als: maak mij blij. Men geeft tiramisu dan ook vaak aan herstellende zieken, om ze aan te laten sterken en er weer bovenop te brengen. Maar behalve voor de zieken is het ook gewoon een heerlijk dessert voor aan tafel.

Ingrediënten (10-12 personen):

Biscuit

  • Boter om in te vetten
  • 3 eieren
  • 90 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 60 gram bloem + extra om te bestuiven
  • 30 gram aardappelzetmeel

Koffiesiroop

  • 2 zakjes oplos espresso
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 50 milliliter amaretto

Vulling

  • Olie om in te vetten
  • 6 blaadjes gelatine
  • 300 milliliter slagroom
  • 300 milliliter mascarpone
  • 1 vanillestokje
  • 150 gram kristalsuiker
  • 6 eidooiers
  • 50 gram pure chocolade 72%

Decoratie

  • 2 eetlepels cacaopoeder

Een springvorm van 20 centimeter.

 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de springvorm in en bestuif hem licht met bloem. Klop de eieren met de kristalsuiker en het vanille extract met een mixer tot een heel bleek en luchtig beslag, dit duurt minstens 10 minuten. Zeef de bloem en het aardappelzetmeel erboven en meng deze er voorzichtig door, door van onder naar boven te spatelen. Doe het beslag in de bakvorm en bak het biscuit 30 minuten in de voorverwarmde oven. Open de oven niet voor die tijd, want dan zakt de biscuit in. Het biscuit is gaar wanneer het terugveert wanneer u hem voorzichtig induwt. Laat het biscuit 5 minuten afkoelen voordat u het uit de vorm haalt. Leg hem vervolgens op een rooster en laat hem helemaal afkoelen.

Breng voor de koffiesiroop 100 milliliter water aan de kook en voeg hier de oplos espresso en de suiker aan toe. Roer goed door tot alles is opgelost. Voeg de amaretto toe en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Week voor de crème de gelatineblaadjes 10 minuten in ruim koud water. Doe in een andere kom 250 milliliter slagroom (houd 50 milliliter slagroom apart) en het merg van een vanillestokje en klop de slagroom tot yoghurtdikte. Roer de mascarpone glad en meng deze met een garde door de slagroom.

Breng de kristalsuiker met 3 eetlepels water aan de kook. Klop in een andere kom met een mixer de eidooiers tot ze bleek en luchtig zijn. Giet de suikersiroop, zodra deze 120 °C is, voorzichtig over de eidooiers terwijl u blijft kloppen op middelhoge stand. Blijf kloppen tot de eidooiers afgekoeld zijn tot kamertemperatuur.

Warm de overgebleven slagroom op tot deze bijna kookt. Doe hier de uitgeknepen gelatine bij en roer tot deze helemaal is opgelost. Giet dit bij het eidooiermengsel en spatel direct goed door. Voeg vervolgens het slagroom-mascarpone mengsel toe en spatel ook deze goed door. Snijd het biscuit horizontaal twee keer door zodat u drie lagen krijgt. Hak of rasp de chocolade fijn en bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de rand heel licht in met olie.

Leg de eerste laag biscuit onderin de springvorm (20 centimeter) en besprenkel deze met 1/3 van de koffiesiroop. Verdeel hier ¼ van de vulling over en rasp hierover de helft van de chocolade. Leg hierop een tweede laag biscuit en besprenkel deze met 1/3 van de koffiesiroop. Verdeel hier weer ¼ van de vulling over en de helft van de chocolade. Leg hierop de derde en laatste laag biscuit en besprenkel ook deze met de overgebleven koffiesiroop. Verdeel hierover ¼ van de vulling en strijk glad. Doe de overgebleven vulling in een spuitzak en spuit mooie doppen bovenop de taart.

Zet de tiramisutaart 3 uur in de koelkast of 1 uur in de diepvries om op te stijven. Haal voor het serveren de tiramisutaart uit de springvorm. Verwarm hierbij de springvorm met uw handen zodat deze beter loslaat. Zet de tiramisutaart op een mooie schaal of bord en bestrooi hem met cacaopoeder.

Geef een reactie

Reactie

    Wil A says:

    Ik lijkt mij een heerlijke taart en ik ga deze zeker maken.
    Nog even een vraag: wat is de diameter van de springvorm?

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.