Tips voor het maken van pompoensoep (inclusief variaties)
Publicatiedatum: 24 oktober 2023
In de herfst eten we graag warme gerechten. Zo krijgen we het zelf weer warm, helemaal wanneer we de thermostaat in huis wat lager hebben staan. Pompoensoep is dan een goed gerecht om te maken op deze dagen. We hebben tips om de soep nog lekkerder te maken én variaties op het basisrecept.
Welke pompoen voor in de pompoensoep?
Kies allereerst de juiste pompoen uit. Want niet elke pompoen is eetbaar. De flespompoen, de oranje Hokkaido en de ‘gewone oranje pompoen’ worden het meest gebruikt voor pompoensoep. U kunt ook kiezen voor de muskaatpompoen, deze heeft een wat nootachtige, kruidige smaak. Zoals de naam al doet vermoeden, smaakt hij een beetje naar nootmuskaat.
De basis van pompoensoep
Het leuke van koken is, dat u er eindeloos mee kunt variëren. Kies smaken die u lekker vindt en goed bij elkaar passen. Maar om te kunnen wisselen, is er wel een basis nodig. Voor pompoensoep is dat, uiteraard, pompoen, ui, bouillon en room. Schil de pompoen, verwijder de draadjes en pitten en snijd in kleine stukken. Of kies voor voorgesneden stukken uit het vers- of diepvriesvak van de supermarkt.
Snipper een ui en naar smaak knoflook. Fruit dit aan in een (soep)pan. Voeg de pompoen, water en bouillon(tabletten) toe. Laat 15 tot 20 minuten koken en pureer. Voeg dan de room toe. Simpeler kan bijna niet.
Basisrecept (inclusief een croque madame)
Kies eens voor andere smaken
Bij de basis kunt u nog kruiden toevoegen, die u zelf lekker vindt. Denk aan basilicum, paprikapoeder, peper of komijn. Maar er zijn nog veel meer smaken die u toe kunt voegen. Geef de pompoensoep wat meer pit met ras el hanout kruiden, rode peper en gember. En maak de soep af met wat geroosterde pompoenpitten.
Een vezelrijke soep
Of kies voor een variant die meer vezelrijk is. Zo kunt u ook kikkererwten toevoegen aan de pompoensoep. Peulvruchten zijn goed voor de darmen, dus het is nog goed voor uw lichaam ook. Met chilivlokken, komijn en koriander krijgt deze soep extra smaak.
Pompoensoep met geroosterde kikkererwten
Oosterse pompoensoep
Voor een Oosterse variant kunt u ook kokosmelk gebruiken in plaats van een roomsoort. Met een rode peper, gember en eventueel koriander (voor de liefhebber), is het een echte Oosterse pompoensoep.
Extra groenten toevoegen
Wie een kom met wat meer groenten wil, kan ook nog andere wintergroenten toevoegen. Zo is wortel een goede smaakmaker, net zoals pastinaak. Maar ook tomaat, paprika of bleekselderij kunt u toevoegen.
(Bron: archief, Libelle, Culy, Albert Heijn, Jumbo. Foto: Shutterstock)