Naar cookieinstellingen
spijsvertering

Tips om uw spijsvertering de feestdagen door te helpen

De feestdagen staan staan niet alleen voor gezelligheid, maar gaan ook vaak gepaard met veel eten. Meer dan u soms zou willen en dat kan voor de nodige problemen voor uw spijsvertering zorgen. Darmfloratherapeut Nienke Gottenbos, beter bekend als ‘De Poepdokter’, heeft tips!

Wat Gottenbos betreft is het doorgaans niet wat u tussen kerst en Oud & Nieuw eet, maar wat u tussen Oud & Nieuw en kerst eet. Wanneer u namelijk het hele jaar door gezond en gevarieerd eet, dan heeft u niet veel te vrezen tijdens de feestdagen. U kunt gerust wat extra’s eten. Maar wilt u ook tijdens de feestdagen een beetje letten op wat u eet, maar geen spelbreker zijn, dan heeft Gottenbos een aantal tips.

Maak het zelf

Bent u uitgenodigd bij iemand waarvan u weet dat hij of zij het niet zo nauw neemt als het gaat om gezond eten, stel dan voor om iets te maken en mee te nemen. Door zelf iets te maken weet u in elk geval dat er iets op tafel staat wat gezonder is.

Minder suiker

Suiker is vaak de boosdoener als het gaat om een opgeblazen gevoel. Wanneer suiker gecombineerd wordt met melk en room, kan dat leiden tot gasvorming. Dit komt omdat de suiker, en suikers in de melk en room, de candida (gist die van nature in onze darmen zit) in onze darmen voedt. Die veroorzaakt dat opgeblazen gevoel.

Er zijn tegenwoordig goede alternatieven en u kunt ook bakken met minder suiker. Een vervanger is onder andere erythritol. Dit is een natuurlijke suikervervanger uit fruit en paddenstoelen. Het smaakt iets minder zoet, maar gedraagt zich verder hetzelfde als suiker.

Voorkom verstopping

Gedurende de feestdagen komt obstipatie, verstopping, vaker voor. De reden is heel simpel, we krijgen te weinig vezels binnen. Dit is volgens Gottenbos eenvoudig op te lossen: eet meer groenten. Maak bijvoorbeeld een heerlijke salade met veel groenten en serveer bij het diner een groenten-gerecht. En maakt u een borrelhapje, zet er dan ook wat rauwkost bij, bijvoorbeeld wortelen, komkommer, tomaat, paprika en bloemkoolroosjes of venkel. Die smaken goed met een frisse yoghurt dressing. Zo komt u ongemerkt toch aan de juiste hoeveelheid vezels en daar houden onze darmen van.

De positieve kant van ‘ongezond’ voedsel voor de spijsvertering

Het eten aan het kerstdiner is niet alleen maar slecht. Er zitten ook positieve kanten aan het ‘ongezonde’ voedsel. Zo heeft gefermenteerd eten een positieve werking op de darmflora. Dat is goed nieuws voor bijvoorbeeld crème fraîche. En in Franse kaasjes zitten bacteriën die ook een goede uitwerking hebben op onze darmen.

Pas op met alcohol

Het is verleidelijk om tijdens de feestdagen een glaasje alcohol extra te drinken, maar het is beter om dat niet te doen. Alcohol werkt verstorend voor onze darmen, wat ook weer van invloed is op de spijsvertering. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede alternatieven. Wees wel matig met gezoete alternatieven en drink vooral voldoende water.

Eet bewust en gevarieerd, neem de tijd en het allerbelangrijkste: geniet ervan!

(Bron: archief, AD, Margriet. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.