Tips om hard bevroren ijs eetklaar te maken
Publicatiedatum: 12 augustus 2021
Niets vervelender dan als u een bak ijs uit de vriezer haalt en het zo hard bevroren is dat u er geen bolletjes uit kunt scheppen. Gelukkig zijn er oplossingen om hard bevroren roomijs eetklaar te maken.
Diepvrieszakje voorkomt hard bevroren ijs
IJs bevriest vooral hard als u het niet in 1 keer op krijgt en de bak nadat die eerder al licht ontdooid is terug in de vriezer plaatst. Hierdoor wordt het ijs een stuk harder. Ook kunnen er tijdens het vriesproces ijskristallen ontstaan, die het ijs er niet lekkerder op maken. Plaats een bak roomijs daarom in een diepvrieszakje in de vriezer. Dit voorkomt ijskristallen, die het ijs onnodig hard en minder smakelijk maken.
Vooruitdenken als u ijs wilt eten
Heeft u de bak niet in een diepvrieszakje in de vriezer bewaard? Dan helpt het om het een half uur voordat u het wilt eten uit de vriezer te halen. Op het aanrecht plaatsen geeft misschien het snelste effect, maar in dit geval ontdooit het zeer ongelijk. Zet de bak daarom bij voorkeur in de koelkast. Dan wordt het ijs gelijkmatig zacht.
Een heet gemaakt mes en ijsschep
Het ijs ontdooit sneller als de hoeveelheid minder is. U kunt dit doen door het in de bak met een mes in kleinere delen te snijden. Houd het mes hiervoor onder een kraan met heet water en snijd het ijs eerst over de lengte en vervolgens in blokjes. Heeft u een ijsschep? Dan kunt u hier mooie bolletjes uit de blokjes mee scheppen, nadat u ook deze ijsschep verwarmd heeft met heet water.
Weinig geduld? Gebruik de magnetron
Als laatste redmiddel kunt u het ijs verwarmen in de magnetron. Het wordt dan van binnenuit warm gemaakt, dus let goed op dat u het slechts heel kort verwarmt en op de laagste stand, om compleet smelten te voorkomen. Probeer eerst eens uit wat 30 seconden verhitten doet en voer dit zo nodig opnieuw uit tot het de gewenste zachtheid heeft.
Recepten voor zelfgemaakt ijs
Zin gekregen in ijs? U kunt dit ook zelf maken, zónder ijsmachine. Bekijk 3x lekkere ijsrecepten van Heel Holland Bakt voor sorbetijs, softijs en ijs op een stokje.
(Bron: Culy, KookFans, Libelletv)