Tijgersoezen van Robèrt van Beckhoven
Bij de lente hoort een luchtig gebakje, dus maakt Robèrt van Beckhoven tijgersoezen bij Tijd voor MAX. Traditioneel worden soezen gevuld met slagroom, maar deze kunt u ook vullen met kwark of pudding met een smaakje.
Ingrediënten:
Voor het soezenbeslag:
- 100 milliliter water
- 50 gram roomboter
- snufje zout
- 50 gram bloem
- 2 eieren
Voor het deegbeslag:
- 100 gram boter
- 100 gram bloem
- 100 gram basterdsuiker
- eventueel diverse kleurstoffen
Voor het banketbakkersroom:
- 140 milliliter melk
- 14 gram suiker
- 14 gram custardpoeder
- 1/3 vanillestokje
Bereidingswijze:
Van het soezendeeg:
Water met boter in een pan aan de kook brengen. Pan van het vuur nemen en onmiddellijk de bloem toevoegen en goed mengen. Pan terug op het vuur zetten en verhitten en garen tot een lichte vetfilm op de bodem van de pan achterblijft. Pan weer van het vuur nemen en één voor één de eieren toevoegen en goed doorroeren. Op een ingevet en met beetje bloem bestoven bakblik het deeg in de gewenste grootte spuiten.
Van het deegbeslag:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Alle ingrediënten mengen tot een homogeen deeg. Indien gewenst kleurstof toevoegen. Deeg uitrollen tot 2 millimeter dik. Op het gewenste formaat uitsteken. Op het soesje leggen. Direct bakken op 180°C, ongeveer 20 minuten. De soes wordt groter, maar het deeg niet. Daardoor scheurt het deegbeslag en krijgt u een tijgerprintje. (zie ook de bovenstaande instructievideo).
Van de banketbakkersroom:
Van de suiker en custardpoeder met een scheut melk een papje maken. Vanille stokje opensnijden, merg eruit schrapen en stokje + merg met rest van de melk koken. Melk van het vuur nemen en een kleine hoeveelheid warme melk aan het papje toevoegen. Goed doorroeren en al roerend de rest van de melk stapsgewijs toevoegen. Pan weer op het vuur plaatsen en even goed laten doorkoken. Om velvorming te voorkomen afdekken met plastic folie en laten afkoelen.
Vul vervolgens de tijgersoezen met de banketbakkersroom.
(Bron: Robèrt van Beckhoven)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Hallo,
Ik heb een vraagje wat voor basterdsuiker heeft u gebruikt? Witte,donkere of licht bruine? En heeft welke ovenstand heeft u gebruikt ?
Groetjes Wendy