Tijgergarnalen op z’n Mozambique’s van Bart
Tijgergarnalen Mozambique is in Mozambique het meest populaire seafood product van het land. Volgens Bart van Olphen smaakt het heerlijk met piri piri, wijn en saffraan. Bart maakt er zijn variant van en serveert het met rijst.
Ingrediënten:
- 400 gram rijst
- 3 tenen knoflook, fijngesneden
- 24 middelgrote gamba’s, gepeld
- 2 theelepel paprikapoeder
- 2 rode pepers, in ringen gesneden, zonder zaadlijsten (Wilt u een hele pittige saus? Laat dan de zaadjes erin!)
- 1 ui, fijngesneden
- 1 mango, eetrijp, in blokjes
- 2 limoenen (rasp 1 limoen)
- 2 eetlepel olijfolie
- 2 takjes koriander
- zout
- arachideolie om te bakken
Bereiding:
Bak 1 teen gesneden knoflook in een beetje olie in de pan totdat deze karamelliseert. Voeg de rijst toe, een beetje zout en roer gedurende een minuut totdat alle korrels glazig zijn.
Voeg nu water toe totdat het water tot 2 centimeter boven de rijst staat. Breng het water met een deksel op de pan aan de kook. Laat de rijst 10 minuten pruttelen en zet daarna het vuur uit. Laat de rijst nog ongeveer 10 minuten staan.
Dep de gamba’s goed droog. Breng op smaak met zout en een theelepel paprikapoeder. Zet apart.
Neem een steelpan met een eetlepel olijfolie en smoor de rode peper, ui en de rest van de knoflook totdat deze zacht zijn. Dat duurt ongeveer 3 minuten. Bak nu de mango en 1 theelepel paprikapoeder 3 minuten mee op middelhoog vuur. Voeg nu het sap van 1 limoen toe, zout en de olijfolie. Haal de pan van het vuur en pureer de saus met een staafmixer. Zet apart.
Bak de gamba’s in een pan met olie op hoog vuur voor 1-2 minuten aan elke kant. Leg de gamba’s op een bord, schep de saus eroverheen en garneer met wat blaadjes koriander. Serveer met de rijst apart.
(Bron: Bart van Olphen)