Thee zetten

Thee zetten: zo krijgt u het perfecte kopje

Thee zetten is niets moeilijks aan. Beetje water koken, zakje erin laten trekken en klaar. Daar is niets mis mee, maar met iets meer aandacht smaakt het nog beter. Bekijk de beste manieren van thee zetten voor het perfecte kopje.

Voorwaarden voor lekkere thee

Welke smaak thee u het lekkerste vindt is natuurlijk persoonlijk. Maar daarnaast is de kwaliteit van de thee zelf van belang. Hoe beter die is, des te beter is de smaak. Losse thee geeft daarnaast over het algemeen het meest smaakvolle resultaat. Thee neemt snel geurtjes en smaakjes op, bewaar het daarom zorgvuldig verpakt op een donkere, droge en niet te warme plek. Ook de watersoort speelt een rol. Hard leidingwater is een bepalende factor voor de smaak, die hierdoor minder goed wordt. Kwalitatief kraanwater of bronwater lenen zich daarom het best voor uw kopje. Tenslotte kunnen de gebruikte materialen de smaak beïnvloeden. Houd in het geval van een theefilter of thee-ei rekening met de grootte van de theebladeren. Kopjes of theepotten van glas of porselein geven daarnaast een betere smaak dan bijvoorbeeld plastic.

De ideale zet-temperatuur

Gekookt water, waar u de thee direct in laat trekken, heeft een temperatuur van rond de 100 graden. Dat is in veel gevallen te heet. Bijvoorbeeld groene thee kan er bitter door worden. Bekijk daarom de verpakking voor de juiste zet-temperatuur. Over het algemeen gelden voor de verschillende theesoorten de volgende temperaturen:

Witte en groene thee: 70 tot 85 graden.
Zwarte thee: 95 graden.
Kruidenthee: 95 graden.

Laat het water in 1e instantie liefst wel koken en vervolgens afkoelen tot de gewenste temperatuur. Anders kan er theeschuim ontstaan, wat niet smakelijk is. Theeschuim ontstaat overigens ook als het water teveel kalk bevat. U kunt gekookt water bijvoorbeeld laten afkoelen door een kleine hoeveelheid koud water aan de pot of het kopje toe te voegen. Wilt u het echt professioneel aanpakken, gebruik dan een kookthermometer.

thee
Lees ook: Witte, zwarte of groene thee? Dit zijn de verschillen

De lekkerste losse zwarte thee zetten

Verwarm de theepot of uw kopje voor met heet water. Meet de thee af en schenk er zoveel gekookt water bij dat de blaadjes net onder staan. Giet het water na 10 tot 20 seconden af. U spoelt de thee hiermee, zodat de blaadjes beter openen en de temperatuur van de theepot of het kopje nog wat hoger wordt. Vul de theepot of het kopje nu volledig met het gekookte water en laat afhankelijk van uw smaak 2 tot 5 minuten trekken. Verwijder vervolgens de theeblaadjes om te voorkomen dat ze smaak af blijven geven.

De lekkerste losse groene en witte thee zetten

Verwarm de kop of pot voor met heet water en voeg de theebladeren toe. U kunt eventueel de hoeveelheid cafeïne verminderen door de bladeren net te bedekken met het gekookte water en dit na 20 seconden weg te gieten. Schenk de kop of pot vervolgens vol en laat trekken. Groene thee 1 tot 5 minuten. Witte thee tussen de 4 en 15 minuten. Verwijder vervolgens de bladeren om een bittere smaak te voorkomen.

Smaakfavorieten toevoegen

U kunt uw kopje thee nog meer aan uw eigen smaak aanpassen, door het toevoegen van extra ingrediënten. Voeg daarvoor bijvoorbeeld citroen, honing, melk (alleen bij zwarte thee), muntblaadjes of wat zoetstof toe.

Kan de thee hergebruikt worden?

De meeste theezakjes en -blaadjes kunnen meer dan eens gebruikt worden. Bewaar in de tussentijd wel in een bakje met een deksel erop, om oxidatie te voorkomen. Dat verandert namelijk de smaak. Hergebruik de thee daarnaast binnen enkele uren, om eventuele bacteriegroei te voorkomen.

(Bron: De thee specialist, Simon Levelt, Dilmah, Linda, archief)

Geef een reactie