Naar cookieinstellingen
boekweit

Terug van weggeweest: boekweit is glutenvrij, voedzaam en veelzijdig

Tot zo’n 150 jaar geleden is boekweit een gewas dat in Nederland veelvuldig verbouwd wordt. De voedzame zaden zijn van oudsher bekend als graanvervanger en dienen ooit als het basisvoedsel voor een groot deel van de bevolking. Uiteindelijk is het in de vergetelheid geraakt, maar momenteel wint het aan populariteit en wordt het weer steeds meer gebruikt. We vertellen wat het precies is en wat u ermee kunt maken.

Wat is boekweit?

Boekweit komt van oorsprong uit China. De zaden hebben veel weg van graankorrels, maar zijn geen graansoort. Om die reden zijn ze glutenvrij. Ze bevatten koolhydraten, vezels, vitamine B1, vitamine B6 en verschillende mineralen, zoals magnesium. Vanwege de goede voedingsstoffen die ze leveren, staan ze in de Schijf van Vijf als een aanvulling op brood en graanproducten. Ze danken hun naam aan hun uiterlijk: een soort kleine beukennootjes. Het woord boek is een oude vorm van beuk en weit de oude naam voor tarwe.

Waarvoor wordt boekweit gebruikt?

Boekweit is een plant uit de duizendknoopfamilie. De zaden hebben een uitgesproken smaak, die als nootachtig kan worden omschreven. Ze kunnen tot een zetmeelrijk meel worden vermalen. Dit wordt onder meer als bindmiddel gebruikt in sauzen. En als glutenvrij product in koekjes en crackers. Maar ook in brood, pannenkoekenmeel, grutten, en ontbijtgranen kan boekweit zitten. Korrels die geplet zijn, heten boekweitvlokken en zijn een alternatief voor havermout. Daarnaast kan het in niet vermalen vorm gegeten worden. Bijvoorbeeld als een vervanger van rijst. In vroeger tijden is het ook veel gebruikt voor traditionele lekkernijen, zoals boekweitgruttenpap en balkenbrij.

fonio
Lees ook: Topgraan fonio in opkomst: glutenvrij, voedzaam, gezond en erg lekker

Waarom is boekweit tijdenlang minder populair geweest?

Boekweit is langere tijd behoorlijk van de radar verdwenen. Dat heeft verschillende redenen. Het heeft een poosje een wat ‘stoffig’ en alternatief imago gehad en daarnaast is de opbrengst vaak wisselvallig. Door de opkomst van kunstmest, bestrijdingsmiddelen en de aardappel, is het uiteindelijke grotendeels verdwenen van de landbouwvelden. En daarmee ook bij de Nederlandse huishoudens. Toch is het oude gewas nu weer bezig aan een opmars. Net zoals andere gewassen, zoals spelt, is er opeens weer meer vraag naar. Een groot deel wordt nog geïmporteerd, maar Nederlandse boeren wagen zich er ook weer meer aan.

(Bron: Voedingscentrum, Telegraaf, Bio Journaal, Libelle-lekker.be, Foodies Magazine. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

    bijbloem says:

    Als ik me niet vergis was boekweit het belangrijkste bestanddeel van Bambix.
    Het was kindervoeding en licht verteerbaar.
    Ik heb het gezocht, maar ingrediënten worden niet genoemd.
    Mijn herinnering gaat zeker 50 jaar terug in de tijd.
    Het is een variant op Brinta? Ontbijtgranen, maar welke? Op de originele staat geen vermelding.

    Dingus says:

    @bijbloem
    Ik heb met Google gezocht op ‘Bambix ingrediënten’ . Zo te zien heet het nu Olvarit 6 granen ontbijtpap. Er zit wel boekweit in, maar dit is niet het hoofdbestanddeel zo te zien.

    bijbloem says:

    Ja, dat had ik ook gezien, maar het is niet dezelfde verpakking.
    Mijn moeder at het toen ze herstellende was.

    Er staat een interessant stuk over boekweit en pap op wikipedia.
    Op het moment doe ik het met havermout (melk, rozijnen en vers fruit.)
    Een 7 granen ontbijt vind ik minder geslaagd. Maar waarschijnlijk omdat er géén toegevoegde suiker in zit?
    Brinta is (via internet) niet duidelijk over de hoeveelheid suiker bij aappie wel bij de olifant. 13 gram suiker van 100 gram.

    Bedankt voor de aanvulling!

    Krokus70 says:

    Is boekweit dat in Nederland verbouwd wordt wel 100 % glutenvrij?
    Worden toch vaak wisselende gewassen op de akkers verbouwd?

    Agatha says:

    Weleens Janindezak geprobeerd te maken. Lekker en voedzaam, mijn moeder maakte het regelmatig en we waren er allemaal gek op. Met rozijnen en stroopsaus erbij en opgebakken nog lekkerder. Veel Brinta heb ik niet gegeten.
    Janindezak of ketelkoek of broeder. Dat zakje moet we zelf maken, liefst van ongebleekte katoen, gaat jaren mee.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.