Teriyaki kabeljauw met courgette
Teriyaki is een bereidingswijze. Het is een combinatie van de Japanse woorden ’teri’, wat glans betekent en ‘yaki’ wat grillen of roosteren betekent. U kunt de ingrediënten insmeren met de teriyakisaus of u kunt ze er een tijdje in laten marineren. Door het te marineren kunnen de smaken extra goed intrekken. Sandra maakt teriyaki kabeljauw met courgette.
(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)
Ingrediënten:
- 150 gram zilvervliesrijst
- 2 centimeter gember
- 1 teentje knoflook
- 100 milliliter ketjap
- 200 milliliter water
- scheutje sesamolie
- 5 eetlepels bruine suiker
- 2 theelepels maïzena
- scheutje water
- 250 gram kabeljauwfilet
- olijfolie
- 1 courgette
- 200 gram sugarsnaps
- peper
- 2 eetlepels sesamzaadjes
Extra nodig:
Bakblik
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook. Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking.
Schil en rasp de gember. Pel de knoflook en snijd fijn. Schenk de sojasaus en het water in de pan en voeg de sesamolie, gember, knoflook en suiker toe en verwarm al roerende door. Meng de maïzena met een scheutje water in een kommetje en voeg toe.
Lepel een beetje van de saus in het bakblik en leg hier de vis op. Lepel hier weer wat saus over en houd wat over voor later. Bak de vis circa 20 minuten in de oven. Haal tussendoor de vis een paar keer uit de oven en bestrijk met de saus.
Verwarm een scheutje olie in de pan. Halveer de courgette in de lengte en snijd in halve maantjes van circa 1 cm. Bak de courgette en sugarsnaps circa 3 minuten. Voeg de rest van de zelfgemaakte teriyakisaus toe en breng op smaak met peper. Verhit een koekenpan en rooster de sesamzaadjes circa 1 minuut.
Verdeel de rijst over borden. Schep hier de courgette en sugarsnaps over en leg hierop de gestoomde vis. Bestrooi met de sesamzaadjes.
TIP: heeft u wat over van de saus? Dan kunt u dat gerust enkele dagen in de koelkast bewaren.