Tempéburgers van Lisette Kreischer

Ingrediënten:

Voor de tempéburgers:

  • 250 gram tempé
  • 75 milliliter shoyu
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 1 eetlepel veganistische worchestersaus (dus zonder ansjovis)
  • 2 eetlepels ketchup
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • olijfolie

Voor de avocado & weed hummus:

  • 5 gram gedroogde wakame of 50 gram verse wakame
  • 1 rode paprika
  • olijfolie
  • 1 grote rode ui, gepeld en in ringen gesneden
  • balsamicoazijn
  • grof zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 75 gram veldsla, gewassen en goed droog gedept
  • 4 volkoren pitabroodjes (of wat meer om double Weed Burgers te maken)

Bereiding:

Snijd de tempé horizontaal of verticaal in dunne plakken.

Meng voor de marinade de shoyu met ahornsiroop, worchestersaus, 1 eetlepel ketchup en gerookte paprikapoeder.

Leg de tempéplakken in een platte schaal en overgiet met de marinade. Dek af met een theedoek en laat de marinade minimaal 30 minuten intrekken. Keer de plakken halverwege om en zorg dat de plakken goed bedekt zijn met de marinade.

Wel de gedroogde wakame volgens de bereidingswijze op de verpakking, giet af en dep goed droog. Indien vers, was goed en zorg dat het eventuele pekelzout is afgewassen. Dep droog en snijd in kleine stukjes.

Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in dunne reepjes.

Verhit een laagje olie in de koekenpan. Fruit hierin de ui in 5 minuten goudbruin. Voeg de reepjes paprika toe. Bak minimaal 5 minuten tot de paprika zacht begint te worden. Voeg de wakame toe en bak 2 minuten. Blus af met een klein scheutje balsamicoazijn en bak nog even door totdat de azijn is opgenomen en overtollig vocht is verdampt. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper (let op, de wakame brengt ook zout in, dus proef goed). Zet het vuur uit en laat in de pan tot het serveren.

Giet de tempé af en vang de marinade op. Verhit een scheut olijfolie in een schone koekenpan. Bak hierin de plakken tempé, onder af en toe omdraaien, in 5 minuten gaar. Voeg vervolgens de overige eetlepel ketchup toe en een scheutje van de overgebleven marinade. Roer goed. Bak de tempéplakken nu aan weerszijden krokant en knapperig.

Rooster de pitabroodjes volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Beleg de pitabroodjes met een flinke schep Avocado & Weed Hummus, gewone hummus of guacamole, daarop wat veldsla, vervolgens een paar tempéplakken, afgemaakt met flink wat van het wakame-paprikamengsel en nog een schep hummus. Serveer met een lekkere groene salade en frietjes.

(Bron: Lisette Kreischer van Eco fabulous)

Geef een reactie