Naar cookieinstellingen
te warm

Te koud of juist te warm: deze producten eten en drinken we niet op de juiste temperatuur

Nederlanders drinken speciaal bier te koud, waardoor veel smaken verborgen blijven. Dat schrijf De Telegraaf. Naast bier, zijn er nog veel meer etenswaren en dranken die wij te koud of te warm consumeren. Culinair journalist en Heel Holland Bakt-jurylid Janny van der Heijden geeft voorbeelden.

Kaas

Kaas en wijn is een beproefde combinatie, maar volgens Janny is thee een veel betere partner voor kaas. “Door thee te drinken voordat je kaas eet, is de mond als het ware al een beetje voorverwarmd. Daardoor smelt de kaas net iets eerder en wordt het romiger. De vetten die dan vrijkomen zijn smaakgeleiders, waardoor de kaas dan ook beter proeft.”

Wijn

Wijn wordt vaak te koud of te warm geserveerd. Rode wijn is vaak al te warm als het in het glas belandt. “Meestal is het dan 23 of 24 graden, terwijl het beter smaakt als het 18 of 19 graden is. Dat was vroeger de gemiddelde kamertempratuur.”

Witte wijn wordt daarentegen vaak te koud gedronken. “Als het uit de ijskast komt is het 7 of 8 graden. Dat is eigenlijk te koud, want het smaakt het best als het tussen de 10 en 12 graden is. Om de wijn iets warmer te maken kunnen mensen het na het inschenken even laten staan of het glas in hun handen walsen. Daardoor neemt het glas de temperatuur van de huid aan en warmt de wijn op.”

IJs

IJs is altijd bevroren, maar smaakt – hoe gek dat ook klinkt- beter als het smelt. “Dan komen de smaken vrij en proeven we het pas echt.”

Vlees

Vleeswaren eten we meestal direct uit de koelkast. Dat is niet het beste idee van de wereld, weet Janny. “Het wordt vaak te koud gegeten, waardoor het niet optimaal smaakt. Het mag best iets op kamertemperatuur komen.” Let wel op dat u het vlees niet te warm laat worden, want: “ Dan bederft het weer te snel.” Te warm is in dit geval 23 graden.

Vlees om te braden of bakken vaart ook wel bij een iets hogere temperatuur. “Het beste is om vlees altijd een half uurtje voor bereiding uit de ijskast te halen. Dan laat het zich beter verwerken en is het iets meer ontspannen. Dit komt ook de smaak ten goede.”

Thee

Wie kokend water in een glas doet en er vervolgens direct een theezakje in doet, loopt de kans dat de thee een beetje bitter wordt. Zeker als het groene of witte thee is. “Als deze thee bij 100 graden wordt gemaakt, dan is de smaak niet goed. De bittertonen komen dan beter naar voren en dat is niet lekker.”

Geef een reactie

Reactie

    Snipsnap says:

    Beste mevrouw van der Heijden,
    Ik begrijp nu waarom mij thee smerig is, zelf met verse thee, ik zet het gewoon verkeerd.
    Stom he, maar zo heb ik het geleerd op school.
    U heeft gelijk hoor over dat ijs, dat is zo niet lekker als het bevroren is.
    Mijn tanden gaan dan gelijk klagen, (let op!! dit is koud!!! )
    Mijn man moet altijd zo lachen als ik ijs eet, want ik blaas dan altijd zodat het wat worden wordt.
    Bedankt voor uw tips.
    Groeten Snipsnap

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.