rijst koken

Te droge of te natte rijst? Zo lost u dat op en zo voorkomt u het

Het koken van rijst is misschien niet de allergrootste uitdaging. Toch kan er van alles bij mis gaan. Zo kan het te droog of te nat worden. We vertellen wat u kunt doen om te droge of te natte rijst toch nog te redden.

Wat te doen met te droge rijst?

Het kan gebeuren dat de rijst al droog gekookt is, maar nog niet helemaal gaar. Ongaar is het niet prettig om te eten en gelukkig is er nog wel wat aan te doen. Eigenlijk heel simpel zelfs: gewoon wat extra water toevoegen. Met de deksel op de pan stoomt u het zo alsnog gaar.

Wat te doen met te natte rijst?

Wanneer rijst te nat blijft, wordt het papperig. Dan is het zaak om het overtollige vocht alsnog te laten verdampen. Dat kunt u doen door de rijst langer te laten garen. Maar niet op een te hoge temperatuur, want anders kan het aanbranden. Laat hierbij de deksel van de pan, zodat het vocht weg kan.

Een andere manier die u kunt proberen, is de rijst in de oven laten drogen. Verdeel het daarvoor over een bakplaat. De korrels zijn vaak overgaar en vallen gemakkelijk uit elkaar, dus doe dit met beleid. Laat het vocht vervolgens 5 tot 10 minuten verdampen op een lage temperatuur. Niet te lang, want dan wordt de rijst knapperig. Wat overigens ook lekker kan zijn, beschrijft kookwebsite Culy, maar voor in een gerecht is het minder geschikt.

rijst wassen
Lees ook: Moet u rijst wel of niet wassen voor het koken?

Te droge of te natte rijst voorkomen

Een goede manier om te droge of te natte rijst te voorkomen, is om de hoeveelheden aan te houden, die op de verpakking worden aangegeven. Zo voegt u precies de juiste hoeveelheid water toe, afhankelijk van hoeveel gram u bereidt. Te ruim water gebruiken kan de korrel nat en kleverig maken. En door precies af te meten, hoeft u als het goed is niet eens meer af te gieten. Al het benodigde water is dan verdampt. Foodies Magazine tipt dat het bijna altijd klopt als de rijst 1 vingerkootje onder water staat in de pan. Een extra voordeel van het laten droogkoken is dat er meer smaak, vitamines en mineralen behouden blijven, die u anders met het overtollige water weggiet.

Het kan soms ook helpen om de korrels voor de bereiding te wassen. Dit zorgt ervoor dat het zetmeel wordt verwijderd en voorkomt dat de rijst nat en plakkerig wordt. Houd daarnaast tijdens het koken de gehele tijd de deksel op de pan en zet het vuur (of het volume) niet te hoog. Zo kunnen de korrels gelijkmatiger garen. Anders wordt het onderste gedeelte bij de bodem veel sneller gaar dan het bovenste gedeelte. Ook kost het op deze manier minder energie. En roer niet, want dat kan een zompig resultaat geven. Tenzij het om risottorijst gaat, maar dat is weer een ander verhaal.

Ook de soort die u kiest is bepalend of u natte of droge rijst krijgt. Natte, kleverige rijstsoorten zijn het meest geschikt voor gerechten als risotto, paella of sushi. Zoals kortkorrelige (sushi)rijst. Voor een luchtige nasi heeft u juist een soort nodig die licht en luchtig blijft. Zoals we in een eerder artikel beschrijven, zijn witte rijst, zilvervliesrijst, Surinaamse rijst en basmatirijst daar onder andere geschikt voor.

Wanneer de rijst klaar is, kunt u die het beste niet meteen opeten. Laat eerst nog 10 minuten uitdampen, of zo lang als op het etiket staat. Met de deksel op de pan. Wilt u het uzelf helemaal makkelijk maken, dan kunt u ook nog gebruik maken van een rijstkoker.

Zin in rijst gekregen? Op onze receptenpagina vindt u heel veel inspiratie voor gerechten met rijst.

(Bron: Archief, Culy, Foodies Magazine, wikiHow, Lassie, Favorflav. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie