Naar cookieinstellingen
Tarte tatin

Tarte Tatin met appels en abrikozenconfiture

Een appeltaart ‘op zijn kop, dat is een tarte tatin. Traditioneel gemaakt met appels, maar ook met (gestoofde) peren en ander fruit is het heerlijk. Wat de taart extra lekker maakt is de karamel die alles bij elkaar houdt. Gebruik voor de tarte tatin een bakvorm van 20 centimeter doorsnede.

Ingrediënten:

Voor de karamel:

  • 50 gram water
  • 150 gram suiker
  • 50 gram glucose
  • 70 gram slagroom

Voor het deeg:

  • 175 gram bloem
  • 100 gram koude boter
  • 1 eidooier
  • ijswater
  • 7 hardbakkende appels, zoals jonagold of elstar
  • abrikozenconfituur om te bestrijken

Bereidingswijze:

Van de karamel:

Schenk het water in een pan en voeg de suiker en glucose toe. Verwarm dit, maar roer niet in de pan. Als de belletjes kleiner worden en het geheel begint uit te bruisen, is het bijna klaar. Verwarm door tot het een karamelkleur krijgt. Schenk voorzichtig de slagroom erbij (pas op, dit gaat borrelen als kokende lava) en roer voorzichtig door elkaar. Kook kort door, zodat het een stroperige karamel wordt. Schenk de karamel in de taartpan en zorg ervoor dat de hele bodem bedekt is, maar niet te dik.

Van het deeg:

Zeef de bloem boven een kom. Snijd de boter in blokjes en voeg toe. Voeg de eidooier toe en snijd met 2 messen tot een kruimelig deeg. Voeg druppelsgewijs ijswater toe en kneed alles tot een homogeen deeg; kneed niet langer dan nodig. Druk het deeg plat, verpak het in plasticfolie en zet koel weg tot gebruik.

Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd vervolgens de appels in 5 parten. Leg de appelstukjes dakpansgewijs in 2 lagen op de karamel. Druk goed aan.

Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte.

Rol het deeg uit tot een dunne lap, iets groter dan de doorsnede van de taartpan en prik in met een vork. Leg de taartpan op het deeg en snijd de omtrek van de bovenkant af. Leg het deeg over de appels. Stop de randen goed in en plaats de taart in het midden van de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 210 graden en bak de tarte tatin in circa 30 minuten goudbruin.

Plaats een ovenrooster op de gootsteen. Neem de tarte tatin uit de oven en schenk voorzichtig het overtollige vocht uit de vorm boven de gootsteen. Plaats bij voorkeur de tarte tatin circa 5 minuten in de vriezer, zodat de tarte tatin daarna goed uit de vorm komt.

Verwarm ondertussen de abrikozenconfituur met een scheutje water kort in een pannetje. Keer de tarte tatin voorzichtig om met behulp van een bord en leg het nog op het rooster boven de gootsteen, zodat al het overtollige vocht eruit kan. Bestrijk met de abrikozenconfituur. Serveer de tarte tatin liefst warm, lekker met een bol vanille-ijs.

TIP: heeft u karamel over? Schenk het op een bakpapiertje en leg het in de vriezer. Dit kun u als u het wilt gebruiken weer in een taartpan leggen.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.