tarte tatin

Tarte tatin met ananas van Robèrt van Beckhoven

Voor de tarte tatin zijn huidige naam kreeg, werd het een tarte Solognote genoemd, vernoemd naar de Franse regio waar hij vandaan komt. De taart werd steeds populairder onder andere in Parijs en kreeg al snel de naam tarte des demoiselles tatin, afgekort tarte tatin. Bent u geen fan van ananas, maak hem dan met appel of peer.

Ingrediënten:

  • 100 gram koude boter in blokjes
  • 175 gram gezeefde bloem
  • 1 eidooier
  • ijswater
  • 1 verse ananas, geschild, de harde kern verwijderd, in plakjes en daarna in stukjes

Voor de karamel:

  • 150 gram suiker
  • 50 gram glucose
  • 50 gram water
  • 70 gram slagroom

Extra nodig:

  • taartpan van 20 centimeter doorsnee

Bereidingswijze:

Doe voor het deeg de bloem in een kom. Voeg de blokjes boter en eidooier toe en snijd met 2 messen tot een kruimelig deeg. Voeg druppelsgewijs ijswater toe en kneed alles tot een homogeen deeg, kneed niet langer dan nodig. Vorm er een platte bal van, verpak in plasticfolie en zet koel weg tot gebruik.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Kook een karamel van de suiker, de glucose en het water (niet roeren!). Breng ondertussen in een ander pannetje de slagroom tegen de kook aan. Haal de karamel van het vuur zodra de suiker volledig gekaramelliseerd is en giet voorzichtig de slagroom erbij – pas op, dit gaat borrelen als kokende lava. Warm het geheel nog even goed door tot u een gladde karamel hebt.

Verdeel de karamel over de bodem van de taartpan. Leg de ananasstukjes dakpansgewijs in 2 lagen op de karamel. Druk goed aan.

Rol het deeg uit tot een dunne lap, iets groter dan de doorsnede van de taartpan en leg over de ananas. Stop de randen goed in en snijd eventuele te dikke deegstukken weg. Prik gaatjes in het deeg en bak de tarte tatin in het midden van de oven in ongeveer 25 tot 30 minuten goudbruin.

Neem de tarte tatin uit de oven, laat 5 minuten afkoelen en keer voorzichtig om met behulp van een bord. Zet de tarte tatin op een rooster, zodat het overtollige vocht eruit kan lopen. Serveer de tarte tatin liefst warm, lekker met een bol vanille-ijs!

(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    annaben says:

    Leuk, maar misschien beetje uitleg over glucose.
    Dat heeft de gemiddelde NL er niet in huis.
    En gaat t dan om poeder of stroop en waar koop je het. AH heeft t bijvoorbeeld al niet.

      MAX Vandaag says:

      Beste annaben, bedankt voor uw reactie. We hebben geen verdere informatie over dit ingrediënt gekregen bij dit recept. U kunt de karamel overigens eventueel ook zonder de glucose maken. Zoals bijvoorbeeld in dit recept staat: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/eten-drinken/tarte-tatin/ Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag