Naar cookieinstellingen
tarte tatin

Tarte tatin met ananas van Robèrt van Beckhoven

Voor de tarte tatin zijn huidige naam kreeg, werd het een tarte Solognote genoemd, vernoemd naar de Franse regio waar hij vandaan komt. De taart werd steeds populairder onder andere in Parijs en kreeg al snel de naam tarte des demoiselles tatin, afgekort tarte tatin. Bent u geen fan van ananas, maak hem dan met appel of peer.

Ingrediënten:

  • 100 gram koude boter in blokjes
  • 175 gram gezeefde bloem
  • 1 eidooier
  • ijswater
  • 1 verse ananas, geschild, de harde kern verwijderd, in plakjes en daarna in stukjes

Voor de karamel:

  • 150 gram suiker
  • 50 gram glucose
  • 50 gram water
  • 70 gram slagroom

Extra nodig:

  • taartpan van 20 centimeter doorsnee

Bereidingswijze:

Doe voor het deeg de bloem in een kom. Voeg de blokjes boter en eidooier toe en snijd met 2 messen tot een kruimelig deeg. Voeg druppelsgewijs ijswater toe en kneed alles tot een homogeen deeg, kneed niet langer dan nodig. Vorm er een platte bal van, verpak in plasticfolie en zet koel weg tot gebruik.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Kook een karamel van de suiker, de glucose en het water (niet roeren!). Breng ondertussen in een ander pannetje de slagroom tegen de kook aan. Haal de karamel van het vuur zodra de suiker volledig gekaramelliseerd is en giet voorzichtig de slagroom erbij – pas op, dit gaat borrelen als kokende lava. Warm het geheel nog even goed door tot u een gladde karamel hebt.

Verdeel de karamel over de bodem van de taartpan. Leg de ananasstukjes dakpansgewijs in 2 lagen op de karamel. Druk goed aan.

Rol het deeg uit tot een dunne lap, iets groter dan de doorsnede van de taartpan en leg over de ananas. Stop de randen goed in en snijd eventuele te dikke deegstukken weg. Prik gaatjes in het deeg en bak de tarte tatin in het midden van de oven in ongeveer 25 tot 30 minuten goudbruin.

Neem de tarte tatin uit de oven, laat 5 minuten afkoelen en keer voorzichtig om met behulp van een bord. Zet de tarte tatin op een rooster, zodat het overtollige vocht eruit kan lopen. Serveer de tarte tatin liefst warm, lekker met een bol vanille-ijs!

(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    annaben says:

    Leuk, maar misschien beetje uitleg over glucose.
    Dat heeft de gemiddelde NL er niet in huis.
    En gaat t dan om poeder of stroop en waar koop je het. AH heeft t bijvoorbeeld al niet.

      MAX Vandaag says:

      Beste annaben, bedankt voor uw reactie. We hebben geen verdere informatie over dit ingrediënt gekregen bij dit recept. U kunt de karamel overigens eventueel ook zonder de glucose maken. Zoals bijvoorbeeld in dit recept staat: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/eten-drinken/tarte-tatin/ Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.