Naar cookieinstellingen
Duur 15:11
Gepubliceerd op 19 oktober 2018

Tarte tatin

De herfst is de tijd van de appeloogst, maar gelukkig zijn appels het hele jaar door te krijgen. Hans maakt een tarte tatin, de Franse variant op de appeltaart.

Ingrediënten:

Voor de bodem:

  • 1 pakje kant-en-klaar bladerdeeg (diepvries)
  • bloem om te bestuiven

Voor de karamelsaus:

  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 80 gram boter, op kamertemperatuur
  • 50 milliliter slagroom

Voor de vulling:

  • 1 kilo jonagold
  • 300 gram water
  • 300 gram boter
  • 300 gram fijne kristalsuiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 stuks steranijs

Voor de vanillesaus:

  • 125 gram volle melk
  • 125 gram slagroom
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 50 gram eidooier (ongeveer 2 eidooiers)

Extra nodig: 

  • deegroller
  • taartvorm van 23 centimeter
  • 1 keukenthermometer

Bereidingswijze:

Van de bodem:

Leg 4 plakjes bladerdeeg op elkaar en rol deze uit tot een plak die iets groter is dan de taartpan. Leg de taartpan er bovenop en snijd een cirkel uit. Prik met een vork gaatjes in de plak bladerdeeg en leg deze even in de koelkast te rusten. De restanten bladerdeeg kunt u weer invriezen.

Van de karamelsaus:

Verwarm de oven op 200° C. Vet de taartpan in met boter. Kook de suiker met 50 milliliter water tot een goudbruine karamel. Zorg dat er geen suikerkristallen aan de rand van de pan zitten; veeg deze eventueel weg met een nat gemaakte kwast. Voeg de boter in stukjes toe en roer tot een gladde karamelsaus. Voeg de slagroom toe en laat iets indikken. Schenk de karamelsaus in de taartpan. Zorg dat de hele bodem bedekt is met een laagje saus.

Van de vulling: 

Schil de appels. Snijd de appels in kwarten en verwijder de klokhuizen. Breng ondertussen het water, de boter en de suiker aan de kook. Breek de kaneelstokjes in tweeën en voeg deze samen met de steranijs toe. Houd het botermengsel nu tegen de kook aan. Laat de appelpartjes, eventueel in delen, nu zo’n 6 minuten pocheren (zachtjes garen). Als u met een mesje in de appels prikt en ze voelen zacht aan, zijn de appels klaar. Haal ze uit het vocht en laat ze uitlekken. Verdeel de appels in de met karamelsaus bedekte taartpan. Zorg ervoor dat de taartpan goed vol zit. De appels zullen tijdens het bakken namelijk wat slinken. Leg de plak bladerdeeg op de appels en bak de taart in ongeveer 35 minuten af.

Van de vanillesaus:

Breng de melk, de slagroom, de suiker en het merg van een vanillestokje in een steelpan aan de kook. Roer de dooiers even los in een apart kommetje. Haal de pan van het vuur zodra het mengsel kookt. Schenk ongeveer een derde al roerend bij de dooiers. Schenk alles terug in de pan en gaar de vanillesaus tot 85°C. Mocht u geen thermometer hebben, dan kunt u de saus langs een spatel laten lopen. Als u dan met uw vinger langs de saus gaat en er blijft een lijn op de spatel en de saus loopt niet door, dan is de saus goed.

Serveer de taart met de vanillesaus.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Reactie

    Mariobaktgraag says:

    Ik heb hetzelfde recept gebruikt met stevige handperen. Op zich goed gelukt maar ik denk dat er iets mis is gegaan met de karamelsaus. Na het bakken had ik een hele laag vloeibare saus met de zo likkt het, de boter bovenop, ipv een stevige caramel. Moet de saus eerst afkoelen of heb ik iets verkeerd gedaan? Ik heb nu devloeibare saus eraf gegoten en daarna de taart omgedraaid. Graag advies

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.