Tara nanban tarutaru sauce (gefrituurde gemarineerde kabeljauw met tartaarsaus) van Kuniyoshi Ohtawara

Tara nanban tarutaru sauce (gefrituurde gemarineerde kabeljauw met tartaarsaus) van Kuniyoshi Ohtawara

Dit gerecht is eigenlijk Kuniyoshi’s versie van kibbeling. Maar de nanban-saus maakt het Japans. Houdt u niet van kabeljauw? Dan staan onderaan dit recept nog tips om het met andere vis of kip te maken.

Ingrediënten, voor 2 personen

  • 140 gram spitskool, in heel dunne reepjes
  • 300 gram kabeljauwfilet
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 ei, losgeklopt
  • 300 milliliter zonnebloemolie
  • zout en zwarte peper
  • citroenpartjes en gedroogde chilipeperstrips, om te garneren

Tartaarsaus

  • 1 ei
  • 1/4 ui, fijngesneden
  • 1 augurk, fijngesneden
  • 40 gram Japanse mayonaise
  • zout

Nanban-saus

  • 0,5 ui, in dunne plakjes
  • 50 milliliter sojasaus
  • 50 milliliter sake
  • 50 milliliter rijstazijn
  • 25 g suiker

Bereiding tara nanban tarutaru sauce

Maak eerst de tartaarsaus. Kook het ei hard en laat schrikken onder koud stromend water. Pel het ei en snijd fijn. Meng het fijngesneden ei met de ui, augurk, Japanse mayonaise en een snufje zout. Zet apart.

Leg de spitskool 10 minuten in ijswater. Giet af. Bestrooi de kabeljauwfilet met wat zout en zwarte peper en leg apart. Breng alle ingrediënten voor de nanban-saus met 50 milliliter water in een steelpan aan de kook. Kook 3 minuten. Zet apart.

Dep de kabeljauwfilet goed droog met keukenpapier en wentel achtereenvolgens door de bloem en het losgeklopte ei. Verhit de zonnebloemolie in een pan met dikke bodem tot 170 graden. Frituur de kabeljauw 7 tot 8 minuten, of tot de vis goudbruin en krokant is. Leg de gefrituurde kabeljauw in de nanban-saus en marineer 5 minuten. Draai de vis regelmatig om.

Afwerking

Snijd elke gefrituurde kabeljauw in 3 delen en verdeel over 2 borden. Schep er wat tartaarsaus over, leg de kool en citroen ernaast en garneer met de gedroogde chilipeperstrips.

Tips

  • Je kunt ook zalmfilet of kippendijen gebruiken in plaats van kabeljauwfilet.
  • Gebruik de overige tartaarsaus als dressing voor een salade of voor gewokte groenten.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron en foto: kookboek Hokkai van Kuniyoshi Ohtawara en Marinus Noordenbos)

Geef een reactie