Taco’s van Janny van der Heijden
Publicatiedatum: 29 april 2019
Taco’s komen uit de Mexicaanse keuken en zijn vooral makkelijk om in huis te hebben wanneer er onverwacht bezoek komt. Ook is de vulling heel eenvoudig vooruit te maken, zodat er op een zomerse dag niet lang in de keuken hoeft te worden gestaan. Janny van der Heijden maakt 2 varianten: 1 met gehakt en 1 vegetarische.
Ingrediënten:
- 12 taco schelpen
- 1 ui
- olijfolie
- 400 gram rundergehakt
- chilipeper
- komijn
- paprikapoeder
- oregano
- 2 eetlepels kidneybonen/enof maiskorrels
- 1 kropje little gem of wat fijngesneden icebergsla
Voor de tomatensalsa:
- 250 gram kerstomaten
- 1 teen knoflook
- chilipeper (of ½ verse rode peper)
- koriander of peterselie
- zeezout
- 1 rijpe avocado
Extra nodig:
- geraspte oude kaas
- 100 ml dikke yoghurt
Bereidingswijze:
Maak de salsa door de tomaten met de gepelde teen knoflook en chilipeper en verse koriander of peterselie in een blender grof te hakken. Breng op smaak met zeezout. Snijd de avocado in blokjes en het kleine slakropje in smalle repen. Verwarm de tacoschelpen in de oven. Pel en snipper de ui en fruit deze een beetje zacht in weinig olijfolie. Voeg het gehakt toe en bak op hoog vuur uit. Schenk eventueel het teveel aan vet uit de pan. Breng het gehakt op smaak met de specerijen. Voeg kidneybonen en/of mais toe en laat zachtjes pruttelen. Vul de schelpen met wat fijngesneden sla, het gehakt, wat salsa, de kaas en een schepje dikke yoghurt.
Vervang voor een vegetarische variant het gehakt door een mix van padenstoelen of door 400 gram oesterzwammenen. Snijd de paddenstoelen klein en bak ze in olie samen met wat blokjes groene paprika. Volg verder de vleesvariant. Er zijn ook kant en klare tacaospecerijen verkrijgbaar, die kunnen de chilipeper, komijn, paprika en oregano vervangen.
(Bron: Janny van der Heijden)