Naar cookieinstellingen
Manuela

Taart van Manuëla

Presentatrice en zangeres Manuëla Kemp is dol op koken en bakken. Haar speciale 3-keer-per-jaar- chocolademoussetaart trekt ze alleen voor speciale gelegenheden uit de kast.  “Ik versier de taart altijd een beetje met waar ik zin in heb. Deze keer was het een maantje, omdat dat dit mijn naam is sinds mijn peutertijd. En natuurlijk heb ik framboosjes toegevoegd voor het ‘zuurtje-effect’.”

Ingrediënten:

Voor de bodem:

  • 4 middelgrote eieren, gesplitst
  • 100 gram suiker
  • 40 gram maizena
  • 40 gram bloem
  • 30 gram cacaopoeder
  • Grand Marnier (of Cointreau) om te besprenkelen
  • Ronde springvorm 24 centimeter  (in 22 en 26 past hij natuurlijk ook, maar wordt hij lager dan wel hoger.)
  • bakpapier

Voor de mousse:

  • 400 gram pure chocolade (minimaal 70% cacao)
  • 3 eetlepels Grand Marnier
  • 3 eetlepels sinaasappelsap
  • 4 grote eieren
  • 40 gram suiker
  • 3 eetlepels vloeibare honing
  • 500 milliliter slagroom
  • cacaopoeder om te bestuiven

Bereidingswijze:

Van de bodem:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Klop de eiwitten in een mengkom tot ze stevig zijn.
  • Klop geleidelijk de suiker erdoor.
  • Klop de eidooiers in een andere kom licht en luchtig, en spatel ze daarna door het eiwit met suiker.
  • Zeef de maizena, bloem en cacao en voeg ze ook toe aan het eiermengsel.
  • Goed roeren en daarna een cirkel scheppen op de bakplaat. Iets groter dan de onderkant van uw springvorm. Hoeft niet perfect rond, als u er straks maar een rondje uit kan drukken met de vorm.
  • Zet het 8 minuten (of ietsje langer) in de oven tot het veerkrachtig is.
  • Haal de plaat uit de oven en laat afkoelen (oven uitzetten).

Van de mousse:

  • Klop eerst de slagroom en zet weg.
  • Smelt de chocolade au bain-marie in een vuurvaste kom op een pan met nauwelijks kokend water.
  • Wanneer de chocolade een gladde massa is geworden haalt u de kom van de pan om het een beetje te laten afkoelen (laat de pan met nauwelijks kokend water op de hittebron staan.)
  • Spatel de Grand Marnier en sinaasappelsap door de chocolade, en zet weg.
  • Klop de eieren (met een mixer) in een andere grote hittebestendige kom tot ze licht en luchtig zijn.
  • Voeg de suiker en de honing toe en zet de kom op de pan met water die nog op de hittebron staat. We gaan weer au bain-marie mixen. Deze keer moet u geduldig zijn, want u moet blijven mixen tot de hoeveelheid ei verdriedubbeld is, maar pas op dat de onderkant geen omelet wordt. Dus houd de hittebron laag en blijf mixen met de elektrische handmixer!
  • Is de ei-massa verdriedubbeld, haal dan de kom van het vuur en laat een beetje afkoelen.
  • Schep nu de slagroom door het eimengsel en spatel de gesmolten chocolade erdoor. Heel goed mengen tot het een gladde eenkleurige massa is geworden!

Afwerking taart:

  • Gebruik de springvorm om de cirkel uit het bodemdeeg te drukken.
  • Leg de bodem in de vorm en besprenkel met Grand Marnier. Mag best lekker nat worden.
  • Verdeel de chocolademousse over de bodem. Strijk de bovenkant glad.
  • Laat minstens 6 uur (liever een hele nacht) in de koelkast opstijven.
  • Voor het opdienen de bovenkant bestuiven met cacaopoeder.

 

manuela

(Met dank aan MAX Magazine)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.