Sushi is overal, maar hoe gezond is het?
Publicatiedatum: 3 juni 2022
Hoeveel sushirestaurants telt de plaats waar u woont? Grote kans dat de teller minstens op 1 staat. Sushi lijkt overal te zijn, maar hoe gezond is dit Japanse hapje eigenlijk?
Zeer populair
In het verleden is sushi ontzettend duur en een echte delicatesse. U moet bij wijze van spreken naar Japan afreizen om écht goede sushi te proeven. Inmiddels heeft sushi deze exclusiviteit verloren. Er zijn anno 2022 behoorlijk wat restaurantketens die zich enkel en alleen richten op dit Japanse gerecht. In 2021 maakt de Kamer van Koophandel bekend dat er dat jaar 914 sushiverkopers actief zijn in het land, terwijl dat er in 2018 nog 491 zijn. Een flinke toename. Nog altijd lijkt het aantal restaurants waar u voornamelijk sushi kunt bestellen te groeien. Vaak kunt u hier ook een andere gerechten uit hetzelfde genre bestellen, zoals pokébowls. Hoe gezond is dit assortiment?
Wat zit erin?
Natuurlijk valt er eindeloos te twisten over wat ‘gezond’ precies is, maar feit is wel dat de witte rijst in sushi niet per se een positieve uitwerking heeft op ons lichaam. Dat komt omdat hierin zogenoemde snelle koolhydraten zitten, die de bloedsuikerspiegel sneller doet stijgen dan bijvoorbeeld de koolhydraten in zilvervliesrijst. Vooral voor mensen met een (verhoogd risico op) diabetes type 2 is het daarom niet zo’n goede keuze. Om het suiker uit het bloed te krijgen, moet het lichaam immers insuline aanmaken. Bij mensen met diabetes type 2 is dit onvoldoende voorhanden, waardoor het suikergehalte in het bloed dus aan de hoge kant blijft. Dit kan allerlei kwalen veroorzaken, zoals slecht genezende wondjes, slecht zicht en infecties die vaak terugkomen. Om de negatieve invloeden van een hoge bloedsuiker zoveel mogelijk te beperken, is het dus zaak om op de voeding te letten.
Frituur
Naast witte rijst, bevatten sommige sushi’s ook gefrituurde ingrediënten of ze worden in hun geheel ondergedompeld in het hete vet. Gefrituurd eten is ook niet zo gezond, omdat het doorgaans veel verzadigd vet bevat. Dit type vet verhoogt immers het cholesterolgehalte en dat is niet goed voor de bloedvaten.
Uiteraard zijn er ook genoeg sushi’s die, naast de witte rijst, bestaan uit verse groente of zeewier. Die ingrediënten zijn op zichzelf natuurlijk wel goed, maar de witte rijst maakt het dus niet tot het meest gezonde voedsel ter wereld. Ook de sojasaus waar het vaak in wordt gedoopt is niet zo heel goed, want deze bevat vaak veel zout. In 1 stukje sushi zit volgens het Voedingscentrum overigens de volgende voedingsstoffen:
- 80 kilocalorieën energie
- 1 gram vet
- 0,2 gram verzadigd vet
- 14,5 gram koolhydraten
- 2 gram suikers
- 0,3 gram vezels
- 3,1 gram eiwit
- 0,77 gram zout
Het is niet duidelijk of het hier om een sushi gaat met gefrituurde ingrediënten, of zonder. Ter vergelijking: in 1 bitterbal (die 17 gram weegt) zitten 44 kilocalorieën. Wel zit er meer verzadigd vet in (0,8 gram).
Pokébowl
Zoals al gezegd serveren veel sushirestaurants vaak niet alleen sushi. Ook de pokébowl staat steeds vaker op de kaart. Dit van origine Hawaïaanse gerecht bestaat in Nederland vaak uit stukjes (rauwe) vis of vlees, rijst, sojabonen, wat fruit en nog wat andere groente. Ook ontbreekt de wasabimayonaise of sojasaus meestal niet. Hoe gezond is dit gerecht? Hiervoor geldt wederom: het wordt vaak gereserveerd met witte rijst en de sauzen zijn niet al te gezond. Als u het zelf maakt, kunt u het uiteraard zo (on)gezond maken als u zelf wilt. Vervang de witte rijst bijvoorbeeld door bloemkoolrijst, zoals in dit recept van Kook mee met MAX.
(Bron: Diabetesfonds, Voedingscentrum, archief, Metro, Noord-Hollands Dagblad. Foto: Shutterstock)