Sukade van wild zwijn wangen en spruitenstampot van Egbert Beerta
Publicatiedatum: 1 december 2015
Ingrediënten:
Voor de sukade van wild zwijn wangen:
- 12 stuks Wild zwijn wangen
- 1 winterpeen in plakjes gesneden
- 2 uien in grove ringen
- 2 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels
- 8 jeneverbessen
- 8 peperkorrels, gekneusd
- 2 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- 5 deciliter rode wijn
- 1 liter Wildbouillon
- olijfolie
- roomboter
- zout
Voor de spruitjes stamppot:
- 1 kilo aardappelen
- 500 gram spruiten
- 50 gram boter
- 1,5 deciliter melk
- zout en (vers) gemalen peper
Bereiding:
Van de de sukade van wild zwijn wangen:
Verwijder vliesje en vet van de wangetjes met een schep mesje.Bak ze snel bruin in een hete stoofpan met wat olijfolie. Zet het vuur stuk lager.
Voeg vervolgens de uienringen en plakjes wortel toe, laat het even zachtjes mee bakken.
Voeg de overige kruiden en specerijen toe en giet dan de rode wijn in de pan. Zet het vuur weer wat hoger en laat de rode wijn een beetje inkoken. Giet nu de wildbouillon erbij en zet het geheel op het laagste pitje. Laat ongeveer 2 uur heel zachtjes stoven.
Haal na 2 uur de wild zwijn wangetjes uit de pan en houd apart. Zeef het vocht en doe het terug in de pan. Kook in en monteer daarna met een paar klontjes boter.
Van de spruitjes stamppot:
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukjes. Breng de aardappelen in een laagje water met een beetje zout aan de kook en kook ze in circa 20 minuten gaar.
Maak ondertussen de spruitjes schoon, halveer en kook de laatste 10 minuten mee met de aardappelen. Giet de aardappelen met spruitjes af en stoom ze droog.
Stamp, niet te fijn, met een pureestamper en roer de melk en de boter erdoor.Breng de stamppot op smaak met versgemalen peper en zout.
(Bron: Egbert Beerta van De Gouden Karper)