Streekgerechten in het zonnetje op postzegels
Publicatiedatum: 19 juni 2017
Van postzegels krijgen we normaal niet zo snel trek, maar nu wel. 10 Nederlandse streekgerechten zijn vereeuwigd op het postzegelvel ‘Nederlandse lekkernijen’ van PostNL.
De provincies Utrecht en Flevoland ontbreken, maar de overige provincies zijn vertegenwoordigd met bijvoorbeeld de Bossche bol, het Fries suikerbrood, het Drents kniepertje en de Zeeuwse bolus. De streekgerechten zijn met behulp van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland uitgekozen en vervolgens ontworpen door een Arnhemse studio.
Groninger eierbal
De Groninger eierbal, plaatselijk Grunneger aaierbal, is een snack uit het Groningse uitgaansleven. Een heel of een half hardgekookt ei wordt gepeld, in ragout gedoopt en vervolgens gepanneerd en gefrituurd.
Fries suikerbrood
In Fryske sûkerbôle wordt 40 procent suiker meegebakken. Vervolgens wordt er kaneel aan toegevoegd.
Drents kniepertje
Het Drentse kniepertie is een dunne, zoete, harde wafel, die al dan niet opgerold wordt en die wordt gegeten tijdens de jaarwisseling. Het koekje wordt gebakken in een speciaal wafel-knijpijzer.
Zwolse balletjes
De Zwolse balletjes hebben een doorsnee van 2 centimeter en zijn er in diverse kleuren. Ze worden al sinds 1845 gemaakt door het Zwolse Balletjeshuis. Omdat ze dreigen te verdwijnen is enkele jaren gelden geleden actie gevoerd door Zwollenaren voor het behoud ervan.
Tielse kermiskoek
De lekkernij Tielse kermiskoek heeft wat weg van ontbijtkoek en wordt gemaakt met de nieuwe oogst Betuwse honing en roggebloem. De ingrediënten moeten goed rijpen, dus de koek moet ruime tijd voor de verkoop gebakken worden. Vroeger werd de kermiskoek alleen in oktober gebakken, als voorbereiding op de Tielse najaarskermis. Nu is de koek het hele jaar door verkrijgbaar en vooral een manier om aan iemand te laten blijken dat je van ze houdt.
Amsterdamse ui
De Amsterdamse ui is een gewone ui, die na de oogst in zuur wordt ingelegd. Door saffraan of curcumine toe te voegen ontstaat de gele kleur.
Goudse stroopwafels
De stroopwafel wordt tegenwoordig wereldwijd gewaardeerd, maar komt oorspronkelijk uit Gouda. De koek uit 2 lagen met stroop ertussen is min of meer per ongeluk ontstaan, dankzij een bakker die de koeken van ‘restafval’ maakte en van stroop voorzag.
Zeeuwse bolus
Het zoete koffiebroodje bolus kent zijn oorsprong in Zeeland. Wit brooddeeg krijgt door donkere basterdsuiker zijn kenmerkende kleur en vaak wordt er kaneel aan toegevoegd. De vorm van de bolus en het specifieke suikermengsel dat gebruikt wordt verschilt van streek te streek en van bakker tot bakker.
Bossche bol
De sjekladebol is een gebak van soezenbeslag gevuld met slagroom en geglazuurd met chocolade. De bol gaat met zijn tijd mee, want er zijn sinds kort nieuwe smaaksensaties op de markt gekomen, zoals het hippe karamel/zeezout.
Limburgse vlaai
Krosjelevlaai mit sjoem (kruisbessenvlaai) is een de vele varianten van dit gebak. Volgens BL’ers (bekende Limburgers) moet een afbeelding van vlaai terugkomen in het nieuwe logo van de provincie, samen met bier en muziek.
(Bron: omroepzeeland.nl, omroepgelderland.nl, rtvnoord.nl, nos.nl, goudsdagblad.nl, wikipedia.nl)
Wat is uw favoriete streekgerecht?
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
WAT EEN APART & LEUK IDEE….DE BOSSE BOL EN AMSTERDAMSE UI OP EEN POSTZEGEL….IK BEN ZE NOG NIET TEGEN GEKOMEN….MAAR WAT VIND JE VAN HET HAARLEMSE MEISJE (KOEKJE) VAN HAARLEM?