Naar cookieinstellingen
draadjesvlees

Stoofschotel van Janny van der Heijden

Aan deze geurige stoofschotel voegt Janny rozijnen of stukjes gedroogde pruim en een kaneelstokje toe. Samen met de zilveruitjes zorgt dat voor een mooie balans en voor een spannende smaak. De stoofschotel kan heel goed een dag te voren worden gemaakt en daarna opgewarmd. De helft invriezen is ook een goed idee.

Hoe lang het vlees moet stoven hangt een beetje van de soort lappen af en de dikte. Riblappen bevatten in verhouding misschien wat meer vet dan sucade- of  gewone runderlappen of  maar zijn ook het malst. Gebruik liever geen magere lappen, die worden makkelijk droog, Reken bij riblappen op ongeveer 2 1/2- 3 uur stoven en bij sucade op minimaal 1 uur langer

Ingrediënten:

  • 1 kilo runderriblappen
  • olijfolie
  • 4 eetlepels zoetzure zilveruitjes
  • 1 teen knoflook
  • 300 milliliter water of bouillon
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • 1 blaadje laurier
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 3 eetlepels rozijnen of 3 gedroogde pruimen (in stukjes gesneden)

Bereidingswijze:

Snijd de runderlappen in blokjes. Spoel de zilveruitjes af en dep ze droog. Verhit olie in een braadpan en bak hierin de blokjes vlees zachtjes rondom aan. Voeg de zilveruitjes toe. Fruit alles samen enkele minuten en kruid met zout en peper. Voeg de knoflook toe, fruit 1 minuut mee en schenk dan ongeveer 500 ml water  of bouillon hierbij. Voeg de specerijen toe, los de tomatenpuree in het vocht  op en voeg de balsamico toe. Breng aan de kook en draai de warmtebron dan laag. Leg een deksel schuin op de pan en laat alles ongeveer 1 ½-2 uur stoven.

Strooi de rozijnen hierbij, roer goed door laat alles nogmaals 45 minuten zachtjes stoven.

Tips:

  • Neem het vlees altijd een half uurtje van te voren uit de ijskast
  • Voeg bij voorkeur geen koude vloeistof toe maar verwarm het water of de bouillon enigszins. Zo schrikt het vlees niet.. (en wordt het niet taai)
  • Gebruik een pan met een dikke bodem of een gietijzeren pan bij het stoven. Dat zorgt voor een goede verdeling van de hitte
  • Schroei het vlees niet te hard dicht want dan krijgt het vlees niet echt de kans zacht te worden in het stoofvocht

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie

Reacties (3)

    edelaat says:

    Beste redactie,
    Ik heb de stoofschotel van Janny nagemaakt en mijn volwassen kinderen en aanhang hebben gesmuld ervan!

    Bedankt Janny maar hartelijk!
    Met vriendelijke groet,
    Egelien de Laat

    Wiske says:

    Lijkt me heerlijk Janny. Ga ik zeker proberen te maken en nu met dit koude weer helemaal perfect.
    Een vraagje: Moet voor het lange sudderen de deksel op de pan of juist schuin op de pan ? En waarom ?
    Moet vriendelijke groet,
    Wiske

    Gon says:

    Vandaag stoofschotel van Janny gemaakt.
    Een kilo runderlappen zoals er staat. Nu staat in het recept 300 ml water/bouillon…
    Bij de uitleg staat 500 ml. Nu heb ik het met 300 ml gemaakt en nadat ik het
    vlees fijn heb gesneden nadat het uren heeft opgestaan is er geen vocht meer over.
    Ik ga deze morgen met gebakken aardappels eten want er is geen jus.
    Welke groente past hier goed bij?

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.