Stokvis met room
Publicatiedatum: 8 september 2014
Ingrediënten:
Voor de saus:
- 2 eetlepels bloem
- 2 eetlepels boter of margarine
- 5 deciliter melk
- 1 eigeel
- 1 eetlepel mosterd
- 2 deciliter room
- citroensap
- geraspte kaas
- zout en peper
Voor de stokvis:
- 400 gram stokvis (meestal te vinden in chinese en surinaamse toko’s)
- 4 uien (niet van de hele kleine)
- 500 gram aardappels
- 1 deciliter olijfolie
Bereiding:
Met de boter bloem en melk maak je een bechamelsaus. Voeg de eigeel, mosterd, kaas en room toe en maak het af met wat zout peper en citroensap naar wens.
De stokvis is met veel zout gedroogde kabeljauw. De gedroogde vis moet minimaal 48 uur in een bak met ruim water liggen. Het water moet 2 keer per dag ververst worden. Na 48 uur heeft de vis wat water geabsorbeerd. De moten dikker zijn geworden en het proeft niet meer zout. Voor dit gerecht moet de vis ongeweer 5 minuten in kokend water gaar koken. Haal de vis uit de pan en laat afkoelen. Ontdoe de vis van het vel en graatjes.
Snij de uien in ringen. Laat de uien in een hete pan met olijfolie zachtjes garen. Voeg vervolgens de stokvis toe. Laat kort pruttelen.
Schil de aardaappels en snijd in blokjes van ongeveer 1,5 centimeter. Bak ze in zonnebloemolie gaar, maar niet krokant! Laat de blokjes uitlekken op keukenpapier.
De de aardappels en het stokvis mengsel in een ovenschaal. Giet de saus er overheen. Meng heel voorzichtig een beetje geraspte kaar erdoor. Zet het geheel in de oven op 200 graden voor 15 minuten.
(Bron: Paulo Silva)