Het recept voor sticky toffee cake met butterscotchsaus van Rutger van den Broek.

Sticky toffee cake met butterscotchsaus van Rutger

Dit Britse dessert is het ultieme comfortfood! De heerlijk zachte, smeuïge en smaakvolle sticky toffee cake wordt overgoten met een warme butterscotchsaus.

Ingrediënten, voor 8 tot 10 punten:

Voor het beslag

  • 185 gram dadels, ontpit
  • 3/4 theelepel baking soda
  • 165 milliliter kokend water
  • 75 gram boter, op kamertemperatuur
  • 130 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1/4 theelepel zout
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 150 gram bloem
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 1,5 theelepel speculaaskruiden

Verder nodig

  • boter, om in te vetten
  • blender of foodprocessor
  • ronde springvorm van 20 centimeter

Bereiding sticky toffee cake

Doe de dadels en de baking soda in een kom en giet daar het kokende water op. Laat dit 30 minuten staan. Doe alles vervolgens in de blender of in een foodprocessor en maal de dadels fijn.

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ronde springvorm van 20 centimeter in met boter. Doe de boter, basterdsuiker, het vanille-extract en het zout in een kom en klop alles met een (hand)mixer met garde(s) kort door. Meng de eieren en vervolgens de gemalen dadels door het mengsel. Spatel als laatste de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden erdoor. Doe het beslag in de vorm en bak de sticky toffee cake in 35 tot 45 minuten gaar.

Serveer de dadelcake (lauw)warm met de warme butterscotchsaus eroverheen gesprenkeld.

Voor de butterscotchsaus

Ingrediënten:

  • 75 gram boter
  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 125 milliliter slagroom
  • snuf zout
  • 1 theelepel vanille-extract

Bereiding butterscotchsaus

Laat de boter in een steelpan smelten. Voeg de basterdsuiker en de slagroom toe en breng het geheel al roerend aan de kook. Laat de saus onder regelmatig roeren op laag vuur zo’n 5 minuten zachtjes doorkoken. Haal de pan van het vuur en voeg een snuf zout en het vanille-extract toe.

Serveer de saus bij voorkeur (lauw)warm. Eenmaal afgekoeld is de saus wat dikker. U kunt de saus dan kort verwarmen om deze weer iets vloeibaarder te maken.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.  

(Bron: Rutger van den Broek. Foto: Saskia Lelieveld)

Geef een reactie