Stamppot van pastinaak met sudderlapjes van Sandra

Pastinaak, een vergeten groente die nu weer goed verkrijgbaar is. Heel vroeger, nog voor de 18e eeuw, had de pastinaak dezelfde status als de aardappel. De aardappel werd populair en verdrong de pastinaak van het toneel. Maar de pastinaak is er weer. De smaak lijkt op die van de knolselderij, iets zoet, aromatisch en een beetje anijsachtig. Heerlijk voor in een stamppot!

Ingrediënten:

Voor de stamppot:

  • 750 gram aardappelen (iets kruimig)
  • 750 grM pastinaak, geschild en in plakken (1 cm) gesneden
  • 2 steranijs of  1 stokje zoethout
  • 5 deciliter melk
  • 50 gram boter
  • peper en zout

Voor de sudderlappen:

  • 1,5 kilo riblappen (voor 2 dagen)
  • 50 gram boter
  • 1 deciliter olijfolie
  • bloem
  • 1 flesje donker bier
  • 1 ui, in ringen gesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 2 deciliter runderbouillon
  • 2 plakken ontbijtkoek
  • 1 eetlepel mosterd
  • peper, zout

Bereidingswijze:

Leg de riblappen op een snijplank. Dep droog met keukenpapier en bestrooi met peper, zout en bloem. Verhit boter en een scheut olijfolie in een braadpan. Bak hierin eerst de uienringen glazig. Schep de ui uit de pan op een bord. Bak nu de riblappen in het achtergebleven bakvet in een paar minuten rondom bruin. Voeg eventueel nog een extra klontje boter toe. Als het vlees rondom bruin is, kan de ui er weer bij. Blus af met het bier. Voeg ook de hete bouillon, het laurierblad en de kruidnagel toe. Deksel op de pan en minstens 3 uur laten garen op een sudderplaatje of in de oven op 120 graden. (Ik laat het suddervlees zelfs een hele nacht in de oven staan.) Laat het laatste half uur de met mosterd ingesmeerde plakken ontbijtkoek meestoven.

Breng de melk aan de kook en laat hierin steranijs of zoethout meetrekken. Dit geeft smaak aan de melk. Als de melk kookt, doet u de pastinaak erbij.

Zet tegelijkertijd de aardappelen op in gezouten water. Kook de pastinaak en de aardappelen in 20 minuten gaar.

Pureer de aardappelen met een pureestamper. Werk nu eerst de boter door de puree. Vis de steranijs of het zoethout uit de hete melk. Doe het melk-pastinaak mengsel bij de aardappelpuree. Pureer tot een lekkere stamppot. Proef en breng eventueel op smaak met peper en zout.

Garneer met vers gehakte peterselie.  Geef er wat extra grove mosterd bij en augurk voor de liefhebber.

(Bron: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie