Naar cookieinstellingen
Een stamppot maken zonder aardappel, het kan.

Stamppot maken zonder aardappel? Gebruik dan deze groenten

In de winter eten we graag stamppot. Aardappel gecombineerd met boerenkool, andijvie, wortel en ui of zuurkool. De variaties zijn eindeloos. Maar wat als u eens wat anders wilt of wat minder koolhydraten wilt eten? Dan kunnen de aardappels vervangen worden. We leggen uit hoe u dit kunt doen. 

Kies voor een andere verhouding van aardappel en groenten

Voor wie minder aardappels wil eten, kan ook gekozen worden om de verhouding van aardappel en groente te veranderen. Wordt bijvoorbeeld 800 gram aardappel aangehouden en 600 gram groenten? Kies dan eens voor 500 gram aardappel en 800 – 900 gram groenten. Dan eet u nog wel aardappel, maar een stuk minder. Of pak de helft aardappel en de helft van 1 van de groenten die we hieronder benoemen.

invriezen
Lees ook: Een stamppot (of aardappelpuree) invriezen, zonder dat het waterig wordt

Een stamppot zonder aardappel

Wie helemaal geen aardappel in de stamppot wil of juist eens wil variëren, kan groenten gebruiken ter vervangen. Groenten die zich hier uitstekend voor lenen zijn knolselderij, bloemkool, pastinaak, pompoen en zoete aardappel.

Knolselderij in een stamppot

De knolselderij ziet er misschien niet zo mooi uit, maar de smaak is wel goed. En het is een goede vervanger voor aardappel in een stamppot. Schil de groente en snijd in kleine blokjes. Kook in 10 tot 15 minuten gaar in water. Dit kan eventueel bij de boerenkool erbij in de pan. Koken in volle melk kan ook, dat geeft meer smaak. Giet af, bewaar een klein beetje kookvocht. Gebruik dat tijdens het stampen. Voeg naar smaak nog een klontje boter en peper en zout toe.

Bloemkool als vervanger

Het handigste is om een puree van de bloemkool te maken. Kook hiervoor de bloemkool tot hij zacht is. Giet af en stamp met een pureestamper fijn. Er zijn diverse ingrediënten om eraan toe te voegen om het smeuïger te maken. Denk aan melk, crème fraîche of bijvoorbeeld hüttenkäse. Voeg naar smaak peper en zout toe. Meng vervolgens met de rest van de stamppotgroenten en toevoegingen.

Pastinaak in de stamppot

De pastinaak is een beetje hetzelfde als de knolselderij. Ook deze groente wordt vaak vergeten, omdat ‘ie er misschien niet aantrekkelijk uit ziet, maar hij is ook goed van smaak. Vroeger was hij zelfs het hoofdingrediënt van een stamppot. Maar nadat de aardappel in ons land zijn intrede doet, wordt de pastinaak een vergeten groente. Hij gaart veel sneller dan de aardappel, dus nog een reden om het in een stamppot te stoppen.

Kook de groente in 10 tot 15 minuten gaar in water. Giet af en bewaar iets van het kookvocht. Stamp de pastinaak met wat kookvocht, boter en zout en peper. Maak vervolgens de stamppot zoals u gewend bent.

stamppotgroenten
Lees ook: Zo veelzijdig zijn stamppotgroenten: maak dit eens met andijvie, boerenkool en zuurkool

Pompoen als vervanger

Ook van pompoen is gemakkelijk puree te maken. Dit kan op 2 manieren: in de pan of in de oven. Koken in de pan gaat sneller, dan roosteren in de oven. Maar sommige mensen zeggen dat roosteren meer smaak geeft. Wanneer u de pompoen kookt, wordt aangeraden om dit in bouillon te doen. De groente heeft niet veel smaak van zichzelf en dat krijgt dat door de bouillon wel. Voeg daarna voor een stamppot nog room of crème fraîche toe om een zachtere smaak te krijgen.

Zoete aardappel in de stamppot

Zoete aardappel heeft ook aardappel in de naam, maar het wordt tot de groentes gerekend. Het is een zoete en minder vullende versie dan de gewone. Daarom ook een optie om eens als alternatief te gebruiken. Deze groente past goed in een hutspot. Schil de zoete aardappel en snijd in kleine blokjes. Kook het dan samen met de winterpeen in 12 tot 14 minuten gaar. Voeg in de laatste 5 minuten de gesneden uien toe. Giet af en bewaar wat kookvocht. Stamp de groenten fijn met een pureestamper en wat kookvocht. Voeg naar smaak nog andere ingrediënten toe.

Stamppot recepten

Recepten

(Bron: archief, Culy, Lekker en Simpel, PuurGezond. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    bijbloem says:

    De oorspronkelijke hutspot was met pastinaak en witte bonen.
    Witte bonen (zonder stampen) vind ik ook een prima vervanger van aardappelen.
    Van doperwten maken ze ook een puree. Knolselderij is een heerlijk bestanddeel van erwtensoep.

    bijbloem says:

    Niet alleen witte bonen maar ook bruine bonen.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.