Stamppot maken zonder aardappel? Gebruik dan deze groenten
Publicatiedatum: 15 januari 2024
In de winter eten we graag stamppot. Aardappel gecombineerd met boerenkool, andijvie, wortel en ui of zuurkool. De variaties zijn eindeloos. Maar wat als u eens wat anders wilt of wat minder koolhydraten wilt eten? Dan kunnen de aardappels vervangen worden. We leggen uit hoe u dit kunt doen.
Kies voor een andere verhouding van aardappel en groenten
Voor wie minder aardappels wil eten, kan ook gekozen worden om de verhouding van aardappel en groente te veranderen. Wordt bijvoorbeeld 800 gram aardappel aangehouden en 600 gram groenten? Kies dan eens voor 500 gram aardappel en 800 – 900 gram groenten. Dan eet u nog wel aardappel, maar een stuk minder. Of pak de helft aardappel en de helft van 1 van de groenten die we hieronder benoemen.
Een stamppot zonder aardappel
Wie helemaal geen aardappel in de stamppot wil of juist eens wil variëren, kan groenten gebruiken ter vervangen. Groenten die zich hier uitstekend voor lenen zijn knolselderij, bloemkool, pastinaak, pompoen en zoete aardappel.
Knolselderij in een stamppot
De knolselderij ziet er misschien niet zo mooi uit, maar de smaak is wel goed. En het is een goede vervanger voor aardappel in een stamppot. Schil de groente en snijd in kleine blokjes. Kook in 10 tot 15 minuten gaar in water. Dit kan eventueel bij de boerenkool erbij in de pan. Koken in volle melk kan ook, dat geeft meer smaak. Giet af, bewaar een klein beetje kookvocht. Gebruik dat tijdens het stampen. Voeg naar smaak nog een klontje boter en peper en zout toe.
Bloemkool als vervanger
Het handigste is om een puree van de bloemkool te maken. Kook hiervoor de bloemkool tot hij zacht is. Giet af en stamp met een pureestamper fijn. Er zijn diverse ingrediënten om eraan toe te voegen om het smeuïger te maken. Denk aan melk, crème fraîche of bijvoorbeeld hüttenkäse. Voeg naar smaak peper en zout toe. Meng vervolgens met de rest van de stamppotgroenten en toevoegingen.
Pastinaak in de stamppot
De pastinaak is een beetje hetzelfde als de knolselderij. Ook deze groente wordt vaak vergeten, omdat ‘ie er misschien niet aantrekkelijk uit ziet, maar hij is ook goed van smaak. Vroeger was hij zelfs het hoofdingrediënt van een stamppot. Maar nadat de aardappel in ons land zijn intrede doet, wordt de pastinaak een vergeten groente. Hij gaart veel sneller dan de aardappel, dus nog een reden om het in een stamppot te stoppen.
Kook de groente in 10 tot 15 minuten gaar in water. Giet af en bewaar iets van het kookvocht. Stamp de pastinaak met wat kookvocht, boter en zout en peper. Maak vervolgens de stamppot zoals u gewend bent.
Pompoen als vervanger
Ook van pompoen is gemakkelijk puree te maken. Dit kan op 2 manieren: in de pan of in de oven. Koken in de pan gaat sneller, dan roosteren in de oven. Maar sommige mensen zeggen dat roosteren meer smaak geeft. Wanneer u de pompoen kookt, wordt aangeraden om dit in bouillon te doen. De groente heeft niet veel smaak van zichzelf en dat krijgt dat door de bouillon wel. Voeg daarna voor een stamppot nog room of crème fraîche toe om een zachtere smaak te krijgen.
Zoete aardappel in de stamppot
Zoete aardappel heeft ook aardappel in de naam, maar het wordt tot de groentes gerekend. Het is een zoete en minder vullende versie dan de gewone. Daarom ook een optie om eens als alternatief te gebruiken. Deze groente past goed in een hutspot. Schil de zoete aardappel en snijd in kleine blokjes. Kook het dan samen met de winterpeen in 12 tot 14 minuten gaar. Voeg in de laatste 5 minuten de gesneden uien toe. Giet af en bewaar wat kookvocht. Stamp de groenten fijn met een pureestamper en wat kookvocht. Voeg naar smaak nog andere ingrediënten toe.
Stamppot recepten
(Bron: archief, Culy, Lekker en Simpel, PuurGezond. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
De oorspronkelijke hutspot was met pastinaak en witte bonen.
Witte bonen (zonder stampen) vind ik ook een prima vervanger van aardappelen.
Van doperwten maken ze ook een puree. Knolselderij is een heerlijk bestanddeel van erwtensoep.
Niet alleen witte bonen maar ook bruine bonen.