Stamppot boerenkool, bratwurst en piccalilly jus van Jaap

Ingrediënten:

  • 4 vegetarische Bratwursten
  • olie om in te bakken
  • 750 gram kruimige aardappel, geschild
  • 750 gram zoete aardappel, geschild
  • 600 gram boerenkool, gesneden
  • 100 milliliter (amandel) melk
  • 4 eetlepels olijfolie
  • peper en zout
  • zonnebloempitjes

Voor de piccalilly jus:

  • 2 uien
  • 3 eetlepels olie om in te bakken
  • ½ eetlepels (donkere) agavesiroop
  • ½ eetlepels tomatenpuree
  • 1 glas rode wijn, 150 ml
  • 1,5 eetlepel sojasaus
  • ½ glas kookvocht van de aardappelen (100 ml)
  • 2 eetlepels piccalilly
  • peper en zout

Bereidingswijze:

Van de stampost:

Breng een grote pan met 2 liter water en een snufje zout aan de kook. Voeg wanneer het water kookt de boerenkool toe en kook deze gaar. Dit zal ongeveer 5 minuten duren. Giet de boerenkool af in een vergiet en vang het kookvocht op. De boerenkool gaat later door de stamppot.

Schil en snijd de aardappelen in gelijke stukken en zet deze op in licht gezouten water. Hier mag ook het kookvocht van de boerenkool bij. Giet de aardappelen als ze gaar zijn af en vang wederom het kookvocht op. Stamp de aardappelen en maak met de (amandel)melk, olijfolie, peper en zout een lekkere stamp. Voeg de boerenkool toe en eventueel nog een beetje kookvocht.

Van de jus:

Snijd de uien in stukjes van 0,5 cm en bak deze zachtjes in 3 eetlepels olie met een snufje zout mooi bruin. Voeg de agavesiroop toe en karamelliseer de uitjes en voeg de tomatenpuree toe. Blus de pan af met de rode wijn en de sojasaus en laat voor de helft inkoken. Nu mag de piccalilly erbij en breng de jus op smaak met peper en eventueel met wat zout.

Bak de Bratwursten in 3 eetlepels olie zachtjes bruin en zorg dat de stamppot warm is en verdeel alles over vier borden. Strooi als laatste de zonnebloempitjes over het gerecht.

(Bron: Jaap Korteweg van de Vegetarische Slager)

Geef een reactie