Stamppot zuurkool van Janny
Publicatiedatum: 14 november 2016
Zuurkool zit boordevol vitamine C en B, heeft maar heel weinig calorieën en zit bomvol vezels. Geschaafde witte kool wordt in zout ingemaakt waardoor melkzuurbacteriën gaan inwerken en die zorgen voor de zure smaak. In Oost Europese landen wordt veel zuurkool gegeten in combinatie met kummel (karwij) en dat is niet zo gek want dit kruid is goed voor de spijsvertering en winderigheid.
Ingrediënten:
- 1 kilo aardappels
- 500 gram zuurkool
- scheutje appelsap of wijn
- 150 gram spekblokjes
- rookworst
- zout
Bereiding:
Kook de aardappels met weinig zout gaar. Haal de zuurkool met een vork los en stoof de kool zachtjes met een scheutje appelsap of witte wijn. Bak intussen de spekblokjes uit. Verwarm de worst.
Giet de aardappels af. Stoom ze kort droog en stamp de aardappels dan fijn met een beetje boter of spekvet. Meng er de zuurkool en spekjes door. Serveer met de warme rookworst.
Stoof eventueel een stukje zuurkoolspek op de zuurkool mee, in plaats van spekjes ui te bakken.
Zuurkool kan op veel manieren gegeten worden. Hieronder een aantal varianten:
- Spaans: stoof met een scheutje Rueda wijn en witte druiven en chorizo
- Russisch: met een scheutje wodka en sour cream (zonder aardappels)
- ZuidTirol; Serveer de zuurkool met spätzle (deegwaren)
(Bron: Janny van der Heijden)