Staartstuk met chimichurri van Sandra
De Argentijnse president en zijn vrouw zijn 2 dagen op staatsbezoek in Nederland. Ter ere van dit bezoek maakt Sandra een typisch Argentijns gerecht: staartstuk of Picanha met chimichurri. Staartstuk komt van de achterkant van de rug van het rund boven de staart. Het vlees is mals, omdat het door de koe niet veel gebruikt wordt. Argentijnen zijn de grootste vleeseters ter wereld. Bij dit vlees serveren ze steevast chimichurri, een pittige saus met een klein zuurtje.
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 1 staartstuk van ongeveer 500 – 600 gram
Voor de dry rub:
- 2 tenen knoflook
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel zeezout
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel bruine suiker
- zonnebloem olie
- boter
Voor de chimichurri:
- 1 bosje bladpeterselie, fijngesneden
- 1 spaanse peper, fijngehakt
- 0,5 deciliter rode wijnazijn
- 2 tenen knoflook
- 1 deciliter olijfolie
- zout en peper
- 2 maiskolven
- 1 groene paprika
- 1 rode paprika
- 1 rode ui
- roomboter om de maiskolven in te smeren
Bereidingswijze:
Maak een rub door alle ingrediënten in de vijzel of keukenmachine fijn te maken. Snijd de vetkant van het staartstuk kruislings in en wrijf in met de rub. Laat ongeveer een uur intrekken buiten de koelkast.
Maak de chimichurri door peterselie, rode peper, knoflook en rode wijnazijn te mengen. Voeg langzaam de olie toe. Breng op smaak met zout en peper. Eventueel een eetlepel water toevoegen.
De maiskolven smeer je in met boter. Bestrooi met peper en zout. Snijd wat rode ui, rode en groene paprika fijn en bestrooi de maiskolven hiermee. Verpak de maiskolven in aluminiumfolie en leg gelijk met het vlees in de oven. De maiskolven hebben ongeveer 40 minuten nodig om gaar te worden.
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Verwarm een braadpan. Als de pan goed warm is, mag de olie erin. Als de olie walmt mag het staartstuk erin. Braad het staartstuk aan beide zijden aan. Zet het vuur laag en voeg boter toe. Laat de boter uitbruisen. Zet de pan met het staartstuk , met de vetkant naar boven, (zonder deksel) ongeveer 45 minuten in de oven tot het vlees een kerntemperatuur van 45 graden heeft bereikt. Laat het vlees zeker 15 minuten rusten onder een dubbele laag aluminiumfolie.
Snijd het vlees in plakken. Snijd het vlees daarbij haaks op de draad.
Dit gerecht is natuurlijk ook heel lekker als je het op de BBQ bereid. Laat het zonnetje maar schijnen!
(Bron: Sandra Ysbrandy)